Eski Üsküdar Belediye Başkanı ve AKP üyesi Hilmi Türkmen, defalarca soruşturma izni verilmemesine rağmen, "Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla yargı önüne çıkacak.

Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı  Yerine gelen isim belli oldu Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı Yerine gelen isim belli oldu

Üsküdar Belediye Başkanlığı görevini iki dönem sürdüren ve 31 Mart yerel seçimlerinde başarısız olan Hilmi Türkmen hakkında yargılama süreci başladı. Vatandaş Faruk Kıyım, Hilmi Türkmen ve belediye yöneticileri Bayram Kaya, Duran Kurnaz, Abdullah Ayaz, Volkan Raşit Özcan'ın kendi arazisindeki kaçak yapıları yıkmadıkları gerekçesiyle "Görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Birinci derece mahkemesi, "Yıkılacak bina sayısının fazlalığı ve belediyenin sınırlı imkanları" savunmasıyla Türkmen ve diğer belediye yöneticileri lehine beraat kararı verdi. Ancak, Kıyım'ın itirazını değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Ceza Dairesi, diğer yöneticilerin cezalandırılması gerektiğini belirttiği halde, Türkmen'in yeniden yargılanmasına hükmetti.

2 Mayıs'ta alınan kararın gerekçesi, Türkmen'in ilk duruşmada savunmasının alınmaması ve yazılı beraat kararının hukuka aykırı olması olarak açıklandı. Kıyım'ın itirazının haklı bulunduğu ve Türkmen için hükmün bozulduğu belirtildi.

Avukat Onur Cingil, müvekkili Faruk Kıyım'ın uzun süredir devam eden mücadelesine değinerek, "Belediye Başkanı, kentsel dönüşüm adı altında birçok kişiyi evinden etti ve hukuksuz işlemler yaptı. Yargılama sürecinde Türkmen ve diğer sanıklar mahkemeye çıkmadı ve beraat kararı verildi. Ancak, istinaf mahkemesinin kararı bozmasıyla Türkmen'in cezalandırılacağı görülüyor" dedi.

Ayrıca, İçişleri Bakanı olduğu dönemde Süleyman Soylu'nun, Hilmi Türkmen hakkında soruşturma izni vermediği ve Üsküdar Belediyesi'nin Ensar Vakfı ile bağlantılı bir şirkete verdiği milyonluk ihalelerin soruşturulmasını engellediği belirtildi.

Kaynak: birgün- ismail arı