Gündem

12 yaşında suikaste uğrayan lider:İkbal Masih

Abone Ol

HABERERK/ÖZEL HABER

160 milyon çocuk işçi var

Dünya genelinde 63 milyon kız, 97 milyon erkek çocuğu olmak üzere toplam 160 milyon çocuk, başka bir deyişle her 10 çocuktan biri, halihazırda çocuk işçi olarak çalışıyor. Bu çocukların yaklaşık yarısı ise sağlıklarını ve gelişimlerini etkileyen tehlikeli işlerde çalışıyor ve sayıları 79 milyonu buluyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’in 10 Haziran 2021 tarihinde yayınladığı rapora göre, çocuk işçi olarak çalışan çocukların sayısı son dört yılda 8,4 milyon artarak dünya genelinde 160 milyona yükseldi.Raporda, şu anda dünyadaki çocuk işçi sayısının yarısından fazlasını oluşturan 5 ila 11 yaşlarındaki çocuk işçilerin sayısında önemli artış olduğuna dikkat çekiliyor. Çocukların sağlığına, güvenliğine veya ahlakına zarar verebilecek işler olarak tanımlanan tehlikeli işlerde çalışan 5 ila 17 yaşlarındaki çocukların sayısı ise 2016 yılından bu yana 6,5 milyon artarak 79 milyona yükseldi.

İkbal Masih ismi ise çocuk içiliğine karşı mücadelede sembol isim olarak görülüyor.Gelişmekte olan ülkelerde çocuk emeği istismarı sembolü olmuş Pakistanlı bir çocuk.Ancak sadece bir çocuk değil.Aynı zamanda kahraman.İkbal, 12 yaşında suikaste kurban giden bir lider.

Pakistan'da başlayan yaşam savaşı

İqbal Masih, 1982 yılında Pakistan’ın en yoksul bölgelerinden biri olan Mudrike’de doğdu. Ailesi oldukça yoksuldu. İqbal henüz küçük bir çocukken babası evden ayrıldı. Aile birçok yerden borç almak zorunda kaldı.

Annesi, İqbal henüz 4 yaşındayken İqbal’in abisinin düğün masraflarını karşılayabilmek için bir iş adamından borç aldı. Aile zaten borçlu olduğu için borcun ödenmemesi durumunda borcun ödenmesi için İqbal’in köle olarak alınması şartı kondu.

İqbal henüz 4 yaşındayken 600 rupi, yaklaşık olarak 12 dolar civarı bir paraya halı tüccarına satılmış oldu. O dönemde çocukların bir çoğu halı mafyalarının tekelindeydi. Çocuk işçiler tıpkı birer köle gibi karın tokluğuna haftanın 7 günü 14 saat çalıştırılıyordu.

Büyümeleri yasak

Halı mafyalarının çocukları seçmelerinin sebebi en pahalı halıları küçük parmakların dokuyabilmesiydi. Bu yüzden çocukların büyümeleri bilerek engelleniyordu. Saatlerce iki büklüm çalışan çocuklara sadece hayatta kalabilecekleri kadar yemek ve su veriliyordu. İqbal’in omurgası yamulmuştu ve ömür boyu böbrek problemi yaşayacaktı. Ayrıca 10 yaşına geldiğinde 5 yaşındaki bir çocuğun bedenine sahipti, yalnızca 27 kiloydu.

İlk isyan

Orada çalışan diğer çocuklara göre çok daha bilinçli olan İqbal, çocukların çalışmasının yasak olduğunu öğrendi ve 10 yaşındayken fabrikadan kaçarak polise sığındı. İqbal çok zor şartlarda çalıştırıldıklarını ve şiddet gördüklerini söylediği halde polisler onu fabrikaya geri götürdü. Anlaşılan fabrika sahibinden alacakları komisyon daha tatlı gelmişti.

İqbal Masih kendi gibi birçok çocukla birlikte 6 yıl boyunca tutsak yaşadı. Ancak hep bir çıkış yolu arıyor ve oradan kurtulabileceğine inanıyordu.

Mücadelesi hiç bitmedi

Bir gün kasabada Bonded Labour Liberation Front (BLLF) adlı aktivist grubun toplantısı olduğunu duyan İqbal Masih, büyük bir risk alarak diğer çocukların da yardımıyla fabrikadan kaçtı ve toplantıya gitti. Gittiği toplantı adeta hayatını kurtardı. Oradakilerden Pakistan devleti tarafından peshgi’nin (bir çeşit tefecilik borcu) yasa dışı ilan edildiğini öğrendi. Orada bulunanlara durumu anlattı ve yardım istedi.

Aktivist grup yardımıyla çocukları ve kendini köle tacirlerinin elinden kurtaracak evrakları toplayan İqbal Masih, başı dik bir şekilde fabrikaya gitti. Bilerek evrakları fabrika sahibine kendi vermek istedi. Bu sırada orada bulunan arkadaşlarına da seslenmek istiyordu. Fabrikaya gittiğinde patrona evrakları verdi ve arkadaşlarına dönerek “Korkmayın. Her şeyi öğrendim. Benimle gelin. Sizler özgürsünüz.” dedi. Patron her ne kadar sinirlense de elinden hiçbir şey gelmedi. Tüm çocuklar özgürlüklerine kavuştu.

Artık bir lider olmuştu

Bir süre sonra onu rehin tutan mafya bile ondan korkar hale geldi. Bonded Labor Liberation Front (BLLF) yardımıyla ABD’ye gitti. Normalde 4 sene olan okulunu 2 senede tamamladı. Tüm dünyada çocuk işçilerle ilgili konuşmalar yaptı ve pek çok çocuğun hayatını kurtardı.

12 yaşında kahraman

Tüm dünyada söylemleriyle ve yaptıklarıyla ses getiren 12 yaşındaki İqbal Masih, 16 Nisan 1995’te ABD döndüğünde, sokakta oynarken esir işçi çalıştıran bir çiftçi olduğu iddia edilen biri tarafından vahşice öldürüldü. Cinayet örtbas edildi. Küçük bir bedeni ama büyük bir ruhu olan Masih, kısacık yaşamına hem acıklı hem de zaferlerle dolu bir hikaye sığdırdı.