2024 yılında vefat eden bazı Türk ünlüler arasında şu isimler bulunmaktadır:

Sadullah Celen: Ünlü yönetmen Sadullah Celen, beynindeki pıhtı nedeniyle 64 yaşında hayatını kaybetti.

SADULLAH CELEN KİMDİR?

Sadullah Celen, 1 Ocak 1960’ta İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü mezunu olan Celen, 1985’te Züğürt Ağa filminde yönetmen yardımcılığı ile sinemaya adım attı. Süha Arın ile birlikte birçok belgeselde çalışan Celen, 1994 yılından itibaren birçok film ve dizinin yönetmenliğini üstlendi. İşte Sadullah Celen’in bazı filmleri:

Benim Güzel Ailem (TV Dizisi, 2023)

Adi Sevgi (TV Dizisi, 2022)

Kazara Aşk (TV Dizisi, 2021)

Elimi Bırakma (TV Dizisi, 2018)

Cennet’in Gözyaşları (TV Dizisi, 2017-2018)

Güneşin Kızları (TV Dizisi, 2015)

Fatih-Harbiye (TV Dizisi, 2 Sezon, 2013-2014)

Hayatımın Rolü (TV Dizisi, 2012)

Kenan Doğulu ve Yılmaz Erdoğan'dan belden aşağı konuşma Kenan Doğulu ve Yılmaz Erdoğan'dan belden aşağı konuşma

Reis (TV Dizisi, 2011)

Bitmeyen Şarkı (TV Dizisi, İlk 8 bölüm, 2010)

Üvey Aile (TV Dizisi, 2008)

Hepimiz Birimiz İçin (TV Dizisi, 2008)

Canım Ailem (TV Dizisi, 2 Sezon, 2008-2009)

Yemin (TV Dizisi, 2007)

Erkekler Ağlamaz (TV Dizisi, 2006)

Kısa Devre (TV Dizisi, 2002)

Yedi Numara (TV Dizisi, 2000)

Sıcak Saatler (TV Dizisi, 1998)

Sahte Dünyalar (TV Dizisi, 1995)

Şehnaz Tango (TV Dizisi, 1994)

Sadullah Celen, beyin pıhtısı nedeniyle 64 yaşında hayatını kaybetti.

Ayla Algan: Usta tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcı Ayla Algan, geçirdiği beyin kanaması sonrasında İstanbul’da 86 yaşında hayatını kaybetti.

AYLA ALGAN KİMDİR?

Ayla Algan, 29 Ekim 1937 tarihinde İstanbul’da doğdu. Türk tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcı olarak tanınır.

Ayla Algan, piyano, bale ve şan dersleri aldı. Lise eğitimini Fransa’daki Versay Lisesi’nde tamamladı. Tiyatro kariyerine İstanbul Şehir Tiyatroları’nda başladı ve Hamlet oyununda hem Ophelia hem de erkek rolü olarak Hamlet karakterini canlandırdı. Bu nedenle "Erkek Hamlet" olarak anıldı. Ayla Algan, Yunus Emre’nin şiirlerini Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde okuyarak Yunus Emre’yi dünyada tanıttı. Mizahi bir dili olan "Koca Öküz" adlı şarkısı ile halk arasında tanındı.

Gelengül Tayfuroğlu: 1952 Türkiye Güzeli Gelengül Tayfuroğlu da 2024 yılında hayatını kaybetti.

GELENGÜL TAYFUROĞLU KİMDİR

Türkiye'yi 1952 yılında Los Angeles'taki Long Beach sahilinde ilk kez düzenlenen Miss Universe'de temsil etti. Dünyanın 30 ülkesinden gelen güzellerle yarışan Gelengül Melek Tayfuroğlu, Amerika'dan bir derece alamayarak döndü.

Rus annesinin ısrarıyla yarışmaya katılan, güzelliğiyle dikkat çeken Tayfuroğlu, İstanbul'a geldiğinde film çekimi için yönetmen Hürrem Erman'la tanıştı.

Kendisinden 20 yaş büyük olduğu için Hürrem Erman'la evlenmek istemeyen güzel, yine annesinin ısrarıyla 1954 yılında Erman'la hayatını birleştirdi.

Güzelliğiyle konuşulmak istemeyen genç kadın, o dönem eşinin destekçisi olarak hayatına devam etme kararı aldı. Yaşantısını Gelengül Melek Erman olarak sürdüren Türkiye güzelinin, Fuat ve Nail adında da iki çocuğu oldu. 2003 yılında eşi Hürrem Erman'ın hayatını kaybetmesiyle bir nevi hayata küsen, kendini çocuklarına ve ailesine adayan Gelengül Erman, 90 yaşında, 9 Ocak Salı günü Cihangir'deki evinde yaşa bağlı olarak hayatını kaybetti.

Ergin Duru: Kurtlar Vadisi dizisinde Cerrahpaşalı Hüseyin rolü ile tanınan ünlü oyuncu Ergin Duru da 2024 yılında hayatını kaybetti.

ERGİN DURU KİMDİR?

Ergin Duru, 1963 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. "Kaygısızlar" ve "Karışık Pizza" gibi yapımlarda yer alan Duru, son yıllarda ise 'Kurtlar Vadisi', 'Türkler Çıldırmış Olmalı' ve 'Abuzer Kadayıf' ile kariyerine devam etmiştir.

Alev Alatlı: Ünlü yazar Alev Alatlı, 2024 yılında aramızdan ayrıldı.

ALEV ALATLI KİMDİR?

Fikir ve sanat hayatının önemli isimlerinden Alev Alatlı, 1944 yılında dünyaya geldi. Liseyi babasının görevi nedeniyle Tokyo’da okudu.

Ekonomi ve istatistik lisansını Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Ekonomi ve ekonometri yüksek lisansını ise “Fulbright” bursuyla gittiği Vanderbilt Üniversitesi’nden aldı. Doktora programına Dartmouth College’da başlayan Alatlı, ilahiyat, düşünce ve medeniyet tarihi üzerine yoğunlaştı fakat doktora derecesini tamamlamadan 1974’te Türkiye’ye döndü.

Mario Levi: Ünlü yazar Mario Levi, 2024 yılında aramızdan ayrıldı.

MARİO LEVİ KİMDİR?

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu. 1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi'nden, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi'nden mezun oldu.

İlk öyküsünü 1975 yılında yazdı. 1984 yılından sonra, Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.

İlk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam 1986 yılında yayınlandı. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir. 1990 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Bir Şehre Gidememek otobiyografik özellikler taşır ve yazarın hem aşkları, hem de çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir.

Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. 1991 yılında ikinci kitabı Madam Floridis Dönmeyebilir İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir. 1992 yılında daha çok bir “anlatı” olarak görmeyi yeğlediği ilk romanı En Güzel Aşk Hikayemiz'i yazdı.

1993'te başladığı İstanbul Bir Masaldı adlı kitabını altı yılda bitirerek 1999 yılında yayınladı.Bu kitap da yirmili yıllar ile seksenli yıllar arasında İstanbul’da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Bu eseriyle 2000'de Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. Lunapark Kapandı 2005 yılında yayımlandı.

Mario Levi, yazarlığın yanı sıra, Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yapmıştır. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermektedir.

Size Pandispanya Yaptım 2013 yılında yayımlandı. Son kitabı olan "Bir Cümlelik Aşklar" Nisan 2016'da yayımlandı.

Yüksel Uzel: Türk sanat müziği sanatçısı Yüksel Uzel, 2024 yılında hayatını kaybetti.

Tolga Savacı: Yeşilçam Sineması’nın ünlü aktörü Tolga Savacı, 2024 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Editör: Habererk Haber Merkezi