SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2025 yılında memur ve emekli zam oranlarının ne olacağına dair yaptığı hesaplamaları paylaştı. Peki, yeni yılda memur ve emekli maaşları ne kadar olacak?

Enflasyon altında ezilen memur ve emekliler, gözlerini ocak ayına çevirdi. Milyonlarca insan, umutsuz da olsa ocak ayında alacakları zammı beklerken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan kötü bir haber geldi. Erdursun, Dünya gazetesinde yayımlanan köşe yazısında, "Memur ve tüm emeklilere 2025'te zam yapılmayacak" dedi.

Erdursun, 2025'te memur ve tüm emeklilere sadece enflasyon farkı verileceğini belirtti. "Zam farklı, enflasyon farklı kavramlardır. Zam, bir mal ve üründen daha fazla alınması için gelire eklenir. Enflasyon farkı ise fiyat artışları karşısında değer kaybeden gelirin eski haline gelmesini sağlamak için yapılır" dedi.

2024 yılının ikinci altı aylık enflasyon farkı, 3 Ocak 2025'te açıklanacak olan 2024 yılı Aralık ayı enflasyonuna göre netleşecek. Erdursun, "Ekim, Kasım, Aralık ayı enflasyonlarını henüz bilmiyoruz ancak Merkez Bankası'nın yıl sonu hedeflediği yüzde 41,5-45 arası enflasyon oranlarına denk gelecek aylık enflasyonların açıklanacağını biliyoruz" dedi.

Erdursun, oluşacak enflasyon farklarını ise şöyle açıkladı:

Kredi kartında yeni gelişme: Savunma payı kesilecek Kredi kartında yeni gelişme: Savunma payı kesilecek

"2024 yılı ikinci altı aylık enflasyon farklarının da memurlarda yüzde 10-11 arası, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise ortalama yüzde 15-16 arasında çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu durumda da memurlara yüzde 10-11, memur emeklilerine yüzde 10-11, SSK, Bağ-Kur ve Banka Sandığı emeklilerine de yüzde 15-16 oranında enflasyon farkı (halk dilinde zam) yapılacağını söyleyebiliriz."

Erdursun, 2023 Temmuz ayında memurlara 8 bin 77 TL seyyanen artış yapıldığını ve memurlarda enflasyon sonrası kayıpların bir miktar kapatıldığını ancak bu düzeltmenin emeklilere yapılmadığını hatırlattı. "2023 Temmuz ayında 8.077 TL olarak yapılan seyyanen artışın mevcut değeri Ocak 2025'te 14.000 TL civarında olacak. Bu tutarda emeklilere seyyanen zam yapılarak bunun üzerine enflasyon farkı verilmesi gerekir ki, emekli aylıkları güncel değerine ulaşabilsin. Bir taraftan emekli aylığı hesaplama sistemi, diğer taraftan TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlenen emekli aylıklarının değeri düşürüldü" dedi.

Erdursun, "Emekli aylıkları güncellenirken bu iyileştirmenin kök aylığa yapılması ve tamamlanan aylık uygulamasının da ortadan kalkması gerekir" ifadelerine de yer verdi.

Kaynak: Haber merkezi