Gündem

230 bin öğretmene müjde! Başöğretmenlik geliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı getirildi.

Abone Ol

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı getirildi. Yaklaşık 230 bin öğretmene, 10 bin liraya kadar ek maaş ödenecek "başöğretmenlik" yolu açıldı.

Uzman öğretmen olabilmek için 10 yıl öğretmenlik yapmak gerekecek. 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapanlara başöğretmen unvanı verilecek. 20 yılını dolduran öğretmenler ise doğrudan başöğretmen olacak. Daha önce uygulanan kariyer basamakları sınavı kaldırıldı ve artık öğretmenlerin kariyerleri hizmet yılı esasına göre planlanacak. Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu kanunla birlikte yaklaşık 230 bin öğretmene başöğretmenlik yolu açılmış oldu ve bu öğretmenlere 10 bin TL’ye varan ek maaş ödenecek.

Öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezalar artırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarındaki öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle "kasten yaralama", "tehdit", "hakaret" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarının işlenmesi hâlinde cezalar yarı oranında artırılacak ve hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Akademinin görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konular da düzenleniyor. Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılacak yönetici adayları, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması hâlinde başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecek.

Sözleşmeli öğretmenler, bazı haller dışında üç yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere, sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde ise sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacak.