Türkiye'de sığınmacıların ülkelerine gönderilmelerine yönelik tartışmalar devam ederken, bazı ülkeler mültecilerin ülkelerine geri dönmesi konusunda anlaşmıştı. Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır'ın Şam yönetimi ile 'Suriyeli mültecilerin geri dönmesi' konusunda anlaşmasının ardından gözler AKP iktidarına çevrildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in Esad yönetiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad ile Ürdün'ün başkenti Amman'da görüşmesinin ardından Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli şekilde dönmelerinin öncelikli mesele olduğu konusunda Esad yönetimiyle mutabakata varmıştı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları, Suriye krizi ile onun uluslararası ve bölgesel yansımalarının tümüyle bitmesine öncelik verdiklerini teyit ederken, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarıyla uyumlu olacak müzakerelerin takviminin ise daha sonra kararlaştırılacağı bildirildi.
Söz konusu ülkelerin Suriyeli sığınmacıları güvenli bir şekilde ülkelerine geri göndermek için anlaşmasının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, Türkiye'deki sığınmacılar için seçimden sonra benzer bir adım atması beklenen hükümetten hala ses çıkmadı.
Siyaset bilimci ve yazar Doç. Dr. Kenan Karataş, sosyalmedya hesabından yaptığı paylaşımla iktidarın bu konuda hala harekete geçmemesine tepki göstererek, "Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır; Şam ile 'Suriyeli mültecilerin geri dönmesi' konusunda anlaştı.. Adı geçen İslam devletleri din kardeşlerini geri gönderme kararı aldıklarına göre, iktidarın “Suriye’de can güvenlikleri olmayacağından gönderemeyiz” tezi de çürümüş oldu.. Yani söz konusu ülkeler din kardeşlerini göz göre göre ölüme göndermezler değil mi?" dedi.