8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor. Tarihi trajik bir olaya dayanan Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında kutlandı. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? Türkiye'de ilk hangi tarihte kutlandı? İşte Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi...
Türkiye'de kadına şiddet ve kadın cinayetleri gündemden düşmezken, dünya, kadını yalnız 1 günde anıyor. Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gün olarak kutlanıyor. Kadınlar Günü nedeniyle erkeklerin çoğunlukla katıldığı programlarda insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına yer ayrılırken, kadın bir yandan da erkek şiddetine maruz kalıyor. Bu yönüyle Türkiye’de kadın cinayetleri kara bir leke olarak tarihe geçiyor.
Kadınları her fırsatta yücelten ve hak ettikleri değeri vurgulayan Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in 100 yılında 2023’ün sadece ilk ayında erkekler tarafından 31 kadın öldürüldü, 25 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 31 kadının 11’i evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 1’i kardeşi, 2’si babası, 3’ü oğlu, 1’i tanımadığı biri, 3’ü tanıdığı kişiler tarafından öldürüldü.
Birleşmiş Milletler, 8 Mart dolayısıyla yayınladığı açıklamada, dünyanın hâlâ toplumsal cinsiyet eşitliğinden 300 yıl uzakta olduğunu ve zor elde edilen kazanımların giderek kaybedildiğini vurguladı.
Kökeni 1908'de New York’ta binlerce kadın çalışanın daha fazla hak talebine dayanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 100 yıldan uzun süre sonra bugün de bir kutlamadan çok kadınların hak talep ettiği ve şiddeti protesto ettiği bir gün olmaktan çıkamadı.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi "Dünyada her şey kadının eseridir" tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.