ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın tırmanmamasının Orta Doğu'da geniş çaplı bir savaş riskini bir miktar azalttığını, ancak İran'ın hâlâ önemli bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Brown, Hizbullah'ın İsrail'e yüzlerce roket ve insansız hava aracı ile saldırmasının ardından İsrail'in Lübnan'ı vurmasıyla yaşanan çatışmanın büyümesini engellemek için İsrail'e gitti.

Üç günlük Orta Doğu ziyaretinden dönüşte Reuters'a konuşan Brown, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin, 10 aydan fazla süredir devam eden savaştaki en büyük çatışmalardan biri olduğunu, ancak her iki tarafın da daha fazla misilleme tehdidinde bulunmadan çatışmayı sonlandırdığını söyledi.

Brown, Hizbullah'ın saldırısının, İsrail'e yönelik son haftalarda ortaya çıkan iki büyük saldırı tehdidinden yalnızca biri olduğunu belirtti. Ayrıca, İran'ın Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen ay öldürülmesinin ardından İsrail'e saldıracağı yönündeki tehdidinin sürdüğünü ifade etti. Brown, bölgeye yayılan bir savaş tehlikesinin azalıp azalmadığı sorusuna "Evet, biraz. Olacağını bildiğimiz iki şey vardı. Biri gerçekleşti. Artık ikincisinin nasıl sonuçlanacağına bağlı" yanıtını verdi.

Brown, "İran'ın nasıl karşılık vereceği, İsrail'in nasıl karşılık vereceğini belirleyecek. Bu da daha kapsamlı bir çatışma olup olmayacağını belirleyecek" dedi.

Hamas ve Filistin'den ateşkes açıklaması Hamas ve Filistin'den ateşkes açıklaması

Brown ayrıca, İran'ın Irak, Suriye ve Ürdün gibi yerlerde desteklediği ve ABD birliklerine saldıran militanların, Kızıldeniz'de gemileri hedef alan ve hatta İsrail'e İHA saldırısı düzenleyen Yemen'deki Husilerin yarattığı tehlike konusunda da uyarıda bulundu.

Kaynak: reuters