Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının ve bazı AKP’lilerin mütevelli heyetinde bulunduğu TÜRGEV’e, Suudi Arabistan’ın yaptığı büyük bağış ile ilgili tartışma devam ediyor. 2007 yılına kadar Başbakan Yardımcısı olan, 2008’de kurucuları arasında yer aldığı AKP’den istifa eden ve şimdi Türkiye Partisi Genel Başkanlığı'nı yapan Abdullatif Şener, geçtiğimiz günlerde, “Sakın Sevda Tepesi imar rüşveti olmasın?” şeklinde bir tweet paylaştı.

‘KRALLA GÖRÜŞMEDEN SONRA BAĞIŞ YAPILDI’

İki Bakan İşbirliği İçin Toplandı İki Bakan İşbirliği İçin Toplandı

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplandıran Şener şunları söyledi: “Ben o twitter mesajında, 'Arınç: TÜRGEV’e yapılan 99 milyon 999 bin 990 dolar bağış dış kaynaklı' dedi. 'Sakın Sevda Tepesi imar rüşveti olmasın?' dedim ve devamına da bir link ekledim. Link, Odatv’nin konuyla ilgili hazırladığı ve olayların sırasıyla anlatıldığı bir programdı. Başbakan Çin ziyaretinden gelir gelmez hemen Suudi Arabistan’a gidiyor.

Çölün ortasındaki sarayına Kral ile görüşmeye gidiyor, kum fırtınaları arasında. Arkasından Arabistan tarafından TÜRGEV’e bağış yapılıyor. O yayında olaylar bir bir anlatılıyor. Sonra Suudi Arabistan Savunma Bakanı ile İstanbul Kısıklı’da bir görüşme yapılıyor. Benim bütün bu olaylardan sonraki şahsi kanaatim odur ki, o bağış, Sevda Tepesi’ne imar verilmesi karşılığında yapılmıştır.”

‘BU İŞ TALİMAT KOKUYOR’

Sevda Tepesi’ne imar izninin verilmesini sağlayan, 15 Haziran 2012 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis kararına CHP karşı çıkmıştı. Teklife, Boğaziçi Yasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle ret oyu veren dönemin CHP grubunun sözcüsü yüksek mimar Mehmet Yıldız şu değerlendirmeyi yaptı: “Sevda Tepesi, yaklaşık 57 bin metrekarelik, sık ağaçlıklı bir alan. Boğaziçi Öngörünüm Planı'nda ‘Koru Alanı’ olarak görülüyor. Boğaziçi Kanununa göre Koru Alanları ‘Yeşil Alan’ sayılır ve inşaata açılamaz. Bu alan Turgut Özal zamanında satıldı. O günden bu güne, Badrettin Dalan, Nurettin Sözen, başkanlığı döneminde Recep Tayyip Erdoğan, Ali Müfit Gürtuna ve ilk döneminde Kadir Topbaş burayı inşaata açmamıştır, açamamıştır. Burada, eski bir Bakanın, ‘Ben her şeyi Başbakan’ın talimatı ile yaptım’ sözü akla gelmekte. Böylesine kanunsuz bir plan değişikliğinin, Sayın Erdoğan’dan habersiz yapılması AKP’nin karar almadaki işleyişine ters değil mi? Hem bu plan değişikliğinin, hem de Boğaziçi alanındaki diğer yeşil alanların inşaata açılması ile (Üsküdar’da Mesa, Beykoz’da eski bir bürokrata ait yer ve diğerleri) bağışlar arasında bir ilişki olup olmadığı mutlaka araştırılmalı, iddialar asılsızsa TÜRGEV’le ilgili iddialar ve kuşkular da aydınlatılmalı.”

BAĞIŞTAN SONRA PLANLAR DEĞİŞTİRİLDİ

ÜSKÜDAR Kandilli’de bulunan Sevda Tepesi 1984’te Suudi Arabistan Kralı Abdullah’a 27 milyon dolara satıldı. Ancak, Kral’ın Sevda Tepesi’ne inşaat yapmasına yargı izin vermedi. Sevda Tepesi olayı 28 yıl uyudu. 12 Nisan 2012'de Çin’den dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 01:30’da Esenboğa Havalimanı’na indi. Aynı gün saat 23:15’te ise, özel uçak 'ANA' ile Suudi Arabistan'a gitti. Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdulla ile, çölün ortasındaki sarayında görüştü. Bu ziyaretten 14 gün sonra, Suudi Arabistan’dan TÜRGEV’e yaklaşık 100 milyon dolarlık bağış yapıldı. 28 Mayıs 2012 tarihinde ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı göndererek, Üsküdar Kandilli 945 ada, 12 parselle ilgili imar planı değişikliği yapılmasını istedi. Söz konusu parsel Sevda Tepesi olarak biliniyor.

İstenen imar planı değişikliği teklifinin plan notlarında özetle şunlar yer aldı: "Koruya katılacak alanda, Boğaziçi siluetini bozmayacak çevre ile uyumlu konaklamaya yönelik turizm tesisleri yapılabilir. Koruya katılacak alan kullanımında olup TAKS: 0.06 Hmaks:7.50 metre irtifasını geçmemek kaydıyla uygulama yapılacaktır. Bina ölçüleri dışında bodrum kat yapılamaz."