Nijer'de 26 Temmuz'da gerçekleşen darbe farklı yönleriyle tartışılıyor.

Darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak bilinen Abdourahmane Tchiani, yönetime el koyarak "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı oldu.

Aslında Nijer'deki darbe ilk olmadığı gibi, belki son da olmayacak. 

Çünkü Afrika'da son 3 yılda birçok ülkede darbeler nedeniyle yönetim el değiştirdi.

Ocak 2022'de "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket" adını veren bir grup, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve meclisin feshedildiğini belirterek yönetime el koydu.

Rusya, Orta Doğu Politikalarını Gözden Geçiriyor Rusya, Orta Doğu Politikalarını Gözden Geçiriyor

Bir diğer askeri darbe de Çad'da oldu. 30 yıl süreyle cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan İdris Debi, Nisan 2021'de ülkenin kuzeyinde isyancılarla savaşan askeri birlikleri ziyaret ettiği sırada çıkan çatışmada hayatını kaybetti. 

Debi'nin ölümünün ardından Çad ordusu yönetimi ele geçirdi.

Ağustos 2020'de Mali'de de silahlı kuvvetlere mensup bir grup subay, iktidarı ele geçirerek Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı istifaya zorlayarak, parlamento ve hükümeti feshetti.

Bir diğer deyişle Afrika kıtasındaki ülkelerin yönetimleri bir bir değişiyor.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mürsel Bayram, Afrika'daki darbeleri değerlendirdi.

"2020'den beri Afrika'da Sudan, Çad, Nijer, Mali, Burkina Faso ve Gine'de darbeler oldu. Gine'den Sudan'a kadar uzanan Sahel kuşağı bölgesinde darbelerin gerçekleşmesi çok manidar. Burası antik dönemden beri kervan ve ticari yolların üzerinde bulunan bir bölge. Aynı zamanda batı-doğu hac güzergahı, yine kuzey-güney ve özellikle Afrika'daki ticaretin transit güzergahında. Bu bölge zengin yeraltı kaynaklara sahip. Bu kaynakların arasında petrol ve doğalgazın yanı sıra uranyum, altın ve elmas gibi zengin yeraltı kanyaklarını da barındırıyor. Dolayısıyla son dönemlerde bu Sahel kuşağı bölgesinde artan bir Rus etkisi dikkat çeker hale geldi. Yani denge değiştirici bir niteliğe sahip. Mesela bugün Rusya Wagner ile Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çok etkili. Mali, Gine ve Burkina Faso'da çok etkililer. Buradaki rejimler doğrudan Batı'ya karşı Rusya ile bir denge sağlamaya çalışıyorlar. Yani Rusya onlar için bir dengeleyici güç konumunda. Gördüğümüz son dört darbede de yeni cuntacılar Rusya yanlısı, kısmen de olsa Çin yanlısı bir görüntü veriyorlar."