Akciğer kanseri tedavisinde kullanılabilecek mucize bir buluş: Çapı yaklaşık 2 mm olan robot dokunacın, mevcut teknolojinin aksine akciğerlerdeki en küçük bronşiyal tüplere kadar ulaşabildiği açıklandı. Birleşik Krallık'taki araştırmacılara göre; kanserin ilk belirtilerini tespit edip kanserli hücreleri yok edebildiği ve hastalığı olan hastaları etkili bir şekilde tedavi edebildiği, akciğerlerin derinliklerine ulaşabilecek kadar küçük bir robot dokunaç geliştirdi. Leeds Üniversitesi'nin STORM Laboratuvarı bilim insanları, mühendisler ve klinisyenlerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilen minik cerrahi robot, yalnızca 2,4 mm çapında ve mıknatıslarla kontrol edilen ultra yumuşak bir silikon dokunaçtan oluşuyor. Dokunaç, yaklaşık 80 mm uzunluğunda ve birbirinden bağımsız olarak hareket edebilen bir dizi birbirine bağlı silindirik parçadan oluşuyor.
Leeds araştırmacıları tarafından Nature Communications Engineering dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; standart ekipmandan yüzde 37 daha derine ulaşabiliyor ve akciğerlerimizdeki en küçük bronşiyal tüplerin bazılarına dokunarak geleneksel prosedürlere göre daha az doku hasarı yaratıyor. Dokunaç, araştırmacılar kadavraların akciğerleri üzerinde deneyler yaptığı için canlı hastalar üzerinde henüz test edilmedi, ancak araştırmacıların insan denemelerine başlamak için veri topladıkları ve bu teknolojinin akciğer kanserini tedavi etme şeklimizde devrim yaratabileceği konusunda hemfikir oldukları belirtildi.
Yapılan araştırmaya göre; dokunaç kullanmak, bronşiyal anatominin gezinmesinde yüzde 30'luk bir artışa eşit olacak.
Leeds Üniversitesi STORM Laboratuvarı Direktörü ve araştırma sorumlusu Profesör Pietro Valdastri yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten heyecan verici bir gelişme." dedi ve devam etti; "Bu yeni yaklaşım, anatomiye özgü, anatomiden daha yumuşak ve manyetikler aracılığıyla tamamen şekil kontrollü olma avantajına sahip. Bu üç ana özellik, vücut içindeki navigasyonda devrim yaratma potansiyeline sahip.”
(Kaynak: Yeniçağ Gazetesi)