Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turda adayların yüzde 50+1 çocuğunluğu bulumaması nedeniyle ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılacak seçiminin ikinci turu henüz yapılmamasına rağmen AKP’de yeni kabine hesapları yapılmaya başlandı.
Ekonomim.com'un haberine göre, AKP kulislerinde yeni kabinenin nasıl şekilleneceğine dair çalışmalar başlatıldı. Kabine oluşturulurken hangi dengelerin gözetileceği konusunda farklı değerlendirmelerin yapıldığı belirtilirken, geçmiş dönemdeki tecrübelerin dikkate alınacağı, kabine üyeleriinin siyasetten gelen isimlerden oluşacağı kulislerden sızan bilgiler arasında. İş dünyası, sivil toplum kuruluşları, teknokrat gibi siyaset dışındaki isimlerin kabinede çok fazla yer bulması beklenmiyor.
PARTİ DIŞINDAN GELENLER UYUMSUZ BULUNDU
AKP’de yeni sistemin uygulandığı ilk dönemde siyasetten gelmeyen, parti dışından görevlendirilen isimlerin bakanların birkaçı dışında kalanların başarılı olamadığı görüşü daha önce dile getirilmişti. Yapılan pek çok toplantıda da milletvekilleri tarafından siyasetten gelmeyen bakanların, milletvekilleri, seçmen ve parti yönetimiyle diyaloğunun zayıf kaldığı, taleplerin karşılanması noktasında gecikmeler yaşandığı yönündeki şikayetler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmişti.
GÜÇLÜ KABİNE VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ilk turundan sonra katıldığı bir televizyon programında kabine ile ilgili çalışmalara başladığını belirterek, güçlü kabine vurgusu yaptı. Kabinenin nasıl şekilleneceğine dair ipuçları veren Erdoğan, “Bizim mevcut kabinemiz büyük bir sınav verdi ama yeni dönem belki biraz daha farklı olacaktır. Güçlü bir kabine ile yeni dönemde mevcut eksikliklerimizi de gidermek suretiyle Türkiye Yüzyılı’na devam etmek istiyoruz” dedi.
MECLİS'TEN KABİNE ATAMADA YEREL SEÇİM FAKTÖRÜ
Kesin olmayan sonuçlara göre 268 milletvekili ile Mecliste birinci parti olarak giren AKP’de, Cumhur İttifakı milletvekili sayısının 323’e ulaşması ve Meclis’te çoğunluğun sağlanması ile birlikte Meclis’ten de kabineye bakan atanabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Ancak Meclis’ten kabineye alınacakların sayısının, Mart 2024‘de yapılacak yerel seçimler dikkate alınarak bir iki isimle sınırlı olacağı ifade ediliyor. Kulislerde, deprem bölgesinin yeniden inşa süreci ve İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm de dikkate alınarak Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yeniden kabinede yer alabileceği dile getiriliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile EYT sürecinde öne çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de kabineye dönme ihtimali bulunan isimler arasında sayılıyor.
İKİNCİ SENARYODA ÜÇ DÖNEM KURALI
AKP kulislerinden sızan bir başka senaryoya göre; Cumhurbaşkanı, milletvekillerinde istisnasız olarak uyguladığı üç dönem kuralı gibi kabinede de eski isimlerin hiçbirine yer vermeyecek. Yeni kabine tamamen yeni isimlerden oluşacak.
Yeni kabineye kaynak oluşturacak yapılardan birisinin de bakan yardımcılığı olduğu konuşuluyor. Bazı kritik bakanlıklarda, teşkilatlanmayı iyi tanıyan, sektörlerine hakim bakan yardımcılarının bazılarının da bu kabinede görev alabileceği söyleniyor.
MEHMET ŞİMŞEK İKNA EDİLİR Mİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi durumunda önümüzdeki dönemde odaklanacağı en önemli başlık ise ekonomi olarak öne çıkıyor. Kulis bilgilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı çalışmalara destek verdiğini açıkladığı, ancak ekonomi koltuğuna yeniden yapılan daveti reddeden Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı yapmış olan Mehmet Şimşek’in dönme ihtimali siyasi ve ekonomi çevrelerinde hala konuşulmaya devam ediyor.
ÜÇ DÖNEM KURALINA TAKILAN İSİMLER
AKP’nin ekonomi kurmayları arasında üç dönem kuralı nedeniyle meclis dışında kalan Cevdet Yılmaz, Mustafa Elitaş, Vedat Demiröz bulunuyor. Seçim beyannamesini hazırlayan ekip içerisinde bulunan eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ismi de bakanlık için geçiyor.
EKONOMİ İÇİN ESKİ İSİMLER KONUŞULUYOR
Öte yandan, cumhurbaşkanı yardımcılığı için Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un adı da ön planda. Yine üç dönem kuralı nedeniyle Meclis dışında kalan AKP grup başkanvekilleri Bülent Turan, Yılmaz Tunç, Genel Başkan Yardımcıları Ali İhsan Yavuz, Fatih Şahin kabinede yer alabilecek isimler arasında sayılıyor.
KESİN SONUÇLAR 1 HAZİRAN'DA İLAN EDİLECEK
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçim takvimine göre 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur oylama sonrası 1 Haziran’da kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonlarda ilan edilecek. Yemin töreni, seçim sonucunun kesinleşmesini takip eden 3 gün içinde yapılacak. Cumhurbaşkanınca atanan cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar atanmalarını takip eden gün yemin edecekler. Bu durumda kabine en geç 5 Haziran’da iş başı yapmış olacak.