İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener, son günlerde değişik merkezlerin ilgi alanı içerisinde. Ali Koç’un İYİ Parti ziyareti ve Fenerbahçe forması hediyesi, aynı gün Bahçeli’nin MHP il başkanları ile yaptığı toplantıda Akşener’e yönelik ağır tenkitler içeren ve sonra “Sana evine dönmen için bir fırsat veriyoruz” demesi; bu değişik ilgilerin sadece iki tanesi.

Sporla herhangi bir ilgisi olmayan Akşener’i, Ali Koç’un ziyaretinin bir başka nedeni olduğu açık. Bu nedenin ne olduğunu Devlet Bahçeli 24 Aralık’ta yapmış olduğu konuşmasında aslında açıkladı.

Bahçeli şöyle dedi; “CHP Genel Başkanı tutunacak dal ararken, İP’in Başkanı, demirlediği limandan ayrılıp yenisine yelken açmanın küçük ve kurnaz hesabı içindedir. İttifak yerine yeni bir masa kurma teklifinin esbabı mucibesi bize göre budur. Memleket masası kuramayanlar, mihnet masası kurmanın peşindedir. Aslında nazlana nazlana bulundukları muhitten kirişi kırmanın arayışına girmişlerdir.”

Bahçeli, Akşener’in CHP ile ittifaktan ayrılarak Cumhur İttifakı’na katılmak istediğini ve bu ittifaka katılırken İYİ Parti tabanını ikna edebilmek için ‘parlamenter demokrasiye dönüş’ gerekçesini kullanmak istediğini düşünüyor. Aslında İYİ Parti İzmir milletvekili Aytun Çırayda, İYİ Parti Kongresinden bu yana bu konuda birçok açıklama yaparak, parlamenter demokrasiye ancak seçimlerden sonra dönülmesi gerektiği ve bu aşamada parlamenter demokrasiye dönmenin Erdoğan’a destek anlamına geleceğini açıkladı. Keza İYİ Parti Ankara milletvekili Durmuş Yılmaz da, AKP ile masaya oturarak parlamenter demokrasiye dönmek için bu aşamada AKP ile işbirliği yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Bahçeli, Akşener’in parlamenter demokrasiye dönüşü sağlayacak yeni bir anayasa yapmak için, ‘Sistem Tasarımı’ adı altında bir Anayasa değişikliği taslağı hazırladığını görüyor. Bahçeli, Akşener’in Cumhur ittifakına katılmak için parlamenter sisteme dönüş projesinin arkasına saklandığını anlamış.   Ve Akşener’in, AKP ile masaya oturma teklifini de “Bizim nazarımızda masa kurma teklifi ciddiyetsiz ve itibarsız bir tekliftir” diye reddediyor.

Bahçeli, Akşener’i şu ifadeleri kullanarak çok ağır şekilde eleştiriyor: “Bildiğimiz kadarıyla zillet partileri uzun süredir ya masa altındadır, ya da zaman zaman masanın üstüne çıkmaktadır. Sormak isterim ki, gündemdeki ağırlığını hala koruyan meşum anayasa taslağını kimler, nerede hazırladı? PKK anayasasının taslak metni kaleme alınırken; CHP, HDP, İP, Saadet masaya oturmadıysa bahçede mi toplandı, tarlada mı buluştu?

Anayasa’dan Türklüğü çıkaracak kadar gözü ve gönlü kararan bu ayıplı siyaset temsilcileri ihanet masasına yeni ortak bulalım derken meşruluk mu arıyorlar, daha da meşhur olmayı mı amaçlıyorlar? Biz Türk milletiyiz, milli ve manevi değerlerimize saldıranların, şaşı bakanların alınlarını santim santim karışlamasını biliriz. Türklüğü, Atatürk’ü, Türk milletini, mevcut vatandaşlık tanımını Anayasa’dan çıkaracak bir melun henüz dünyaya gözlerini açmamıştır. Aksini denemek isteyen varsa hodri meydan. Buna teşebbüs ederlerse görürler dünyanın kaç bucak olduğunu.

HDP’ye zeytin dalı uzatıp terörist Demirtaş ile kahvaltı programı rezervasyonu yapanlar masa kurmadan önce içine düştükleri zillete kafa yorsunlar. Tavsiyemiz, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarıyla vakit kaybetmesinler. Millet kararını vermiştir. İş bitmiştir. Perde kapanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye’nin geleceğidir.”

Bahçeli,  24 Aralık’ta yaptığı konuşmada Akşener’e özetle: Cumhur İttifakı’na katılmak istiyorsan, öyle parlamenter demokrasiye dönelim, biz ancak öyle kabul ederiz tekliflerini bırak, Cumhurbaşkanlığı sistemini kabul ediyorsan gel. Yoksa otur oturduğun yerde, diyor. Bahçeli’nin tam ifadesi şu: “Muhatabına masa kur demedik, evine dön dedik. Hala zamanı vardır, bu önerimiz geçerliliğini korumaktadır. Diyorum ki dön evine bitsin bu çile.”

Peki, Bahçeli bu konuşmayı yapıyorken Ali Koç İYİ Parti Genel Merkezi’nde ne yapıyor? Maksat gerçekten bir spor kulübü başkanının forma getirmesi mi? Sporla ve futbolla hiçbir ilgisi olmayan Sayın Akşener’in ziyaret edilmesinin başka bir amacı mı vardı?

Şimdi yukarıda sorduğumuz bu sorunun cevabına gelelim. Akşener’in bir süreden beri, ABD’nin yeni başkanıBiden’ın Türkiye’de AKP-MHP iktidarına karşı politikalarına bağlı olarak Millet İttifakı’ndan ayrılıp Cumhur İttifakı’na geçmek istediği konuşuluyor. CHP Genel Merkezi’nde de bu konuda güçlü şüphelerin olduğu biliniyor. Ancak Akşener,  İYİ Parti kitlesini Cumhur İttifakı’na götüremeyeceğini de biliyor. Bundan dolayı, parlamenter demokrasiye dönüş gerekçesiyle AKP ile bir ittifak sürecinin şekillendirilebileceğini düşünüyor.

Bütün bu süreçlerin sadece CHP değil, İstanbul iş çevreleri de farkında. Ali Koç’un ziyaretinin Akşener’e “Millet İttifakı içerisinde kalmaya devam etmesi konusunda bir rica ve tavsiye ziyareti” olduğu, İstanbul’da değişik çevrelerinde ifade ediliyor. Acaba gerçekten öyle mi?