Alman finans devi Deutsche Bank, Türkiye'de asgari ücrete yapılması beklenen zam hakkında tahminlerini açıkladı. İki günlük İstanbul ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska, Türkiye’de politika yapıcılar, yerel bankalar, finansal kurumlar, ekonomistler ve akademisyenlerle bir araya geldiklerini belirtti.

“Türkiye Seyahat Notları: İstanbul'dan Önemli Çıkarımlar” başlıklı değerlendirmede, ekonomiye yönelik önemli görüşler paylaşıldı. Ekonomistler, Türkiye ekonomisindeki makro-finansal dengelenme konusunda güçlü bir kabul gördüklerini ve hem enflasyon hem de asgari ücret zammına yönelik görüşleriyle dikkat çekti.

Genel beklenti, makroekonomi ve para politikalarının doğru yönde ilerlemeye devam etmesiyle birlikte, enflasyonun 2025'e kadar sürdürülebilir bir şekilde düşeceği yönünde. Ancak bazı zorluklar dezenflasyon sürecine odaklanmış durumda ve talep beklenenden daha güçlü.

Bakan Işıkhan'dan emeklilikte maaş farkı açıklaması Bakan Işıkhan'dan emeklilikte maaş farkı açıklaması

Enflasyon, ekonomik programın hedefleri arasında en büyük endişe kaynağı olarak kalmaya devam edecek. Piyasa profesyonelleri ve politika yapıcılar dezenflasyon konusunda iyimser, ancak bunun beklenenden biraz daha uzun sürebileceği düşünülüyor. Deutsche Bank, Türkiye için 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 42,3'ten yüzde 43,9'a, 2025 sonu enflasyon tahminini de yüzde 23,2'den yüzde 25'e çıkardı.

2025 için asgari ücret zammı, enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer alıyor. Genel görüş, yüzde 25-30 arasında bir zam yapılacağı yönünde. Yüzde 30’un üzerinde bir artışın işletmeleri zorlayıcı olacağı ve enflasyon beklentilerini bozacağı vurgulandı. Bazı ekonomistler, yıl başında yapılacak zamların yüzde 20 civarında olacağını ve 2025’te yıl ortasında bir düzenleme daha yapılacağını öngörüyor.

TCMB'nin faiz indirimine 2025 Ocak ayında başlaması ve faizi yüzde 47,5'e indirmesi bekleniyor. Mevcut ekonomik programın sürdürülebilirliği konusunda güven yüksek, en azından 2025 sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber merkezi