Almanya Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi'nin 2021 raporuna göre, ayrımcılık olarak değerlendirilebilecek 5 bin 617 başvuru yapıldı. Ayrımcılık olaylarında bir önceki yıla göre Covid salgını nedeniyle azalma olduğuna dikkat çekilirken, başvuruların çoğunun ırkçı ayrımcılık kategorisinde olduğu görüldü.

Almanya'da yaşayan ve ayrımcılığa maruz kalan Türklere rehber niteliğindeki handbookgermany, bu konuda da yol gösteriyor. Ayrımcılık, kaçak çalışma gibi konularda bilgilendirilen portal, ayrımcılık konusunda da önemli bilgiler veriyor. İşte, ayrımcılığa karşı yapılacak hukuki nitelikteki "Nasıl başa çıkmalı / tepki vermeliyim?" başlıklıklı o yazı:

İnsanlara belirli özellikleri nedeniyle, eşit muamele göstermemek, yani ayrımcılıkta bulunmak Almanya'da yasalarca yasaklanmıştır, ancak bu ayrımcılığın olmadığı anlamına gelmez. Ev ararken, iş yerinde, devlet dairesinde, okulda, doktor muayenehanesinde, restoranda veya polis karakolunda- hayatın her alanında ayrımcılıkla karşılaşabilirsiniz. Bedensel bir engeliniz olduğu için bir kulübe girişiniz mi reddedildi? Başörtünüz yüzünden işe alınmadınız mı? Çocuklarınız az Almanca konuştukları için okulda yeteri kadar destek görmüyorlar mı? Ten renginiz nedeniyle uzun mesafeli bir yolculuk yaptığınız sırada bir otobüste polis sizi kontrol mü etmek istedi? Taksi şoförü trans olduğunuz için sizi gideceğiniz yere götürmeyi mi reddetti? Bunlar, karşılaşabileceğiniz ayrımcılık biçimlerinden bazılarıdır ve kişide öfke ve güçsüzlük duygularının ortaya çıkmasına sebep olur. Ama ne sessiz kalıp kötü muameleye maruz kalmak zorundasınız ne de çaresizsiniz. Ayrımcılığa karşı kendinizi savunma hakkına sahipsiniz.

Almanya'daki herkes, geldiği ülkeye veya Almanya’daki oturum durumuna bakılmaksızın bu hakka sahiptir. Bu, Alman Anayasasında yer alan temel insan haklarından biridir. Ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığınızda, bunu yapan kişi ya da kuruma karşı yasal işlem başlatabilirsiniz.