Alzheimer hastalığı zamanla kötüleşen bir beyin hastalığıdır. Beyinde belirli proteinlerin birikmesine yol açan değişikliklerle karakterizedir. Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin sonunda ölmesine neden olur. Alzheimer hastalığı demansın en yaygın nedenidir; hafıza, düşünme, davranış ve sosyal becerilerde kademeli bir düşüş. Bu değişiklikler kişinin çalışma yeteneğini etkiler.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 65 yaş ve üzeri yaklaşık 6,5 milyon kişi Alzheimer hastalığıyla yaşıyor. Bunların %70'inden fazlası 75 yaş ve üzerindedir. Dünya çapında yaklaşık 55 milyon demans hastasının %60 ila %70'inin Alzheimer hastalığı olduğu tahmin edilmektedir.

Hastalığın erken belirtileri arasında son olayların veya konuşmaların unutulması yer alır. Zamanla ciddi hafıza sorunlarına ve günlük görevleri yerine getirme yeteneğinin kaybına doğru ilerler.

İlaçlar semptomların ilerlemesini iyileştirebilir veya yavaşlatabilir. Programlar ve hizmetler, hastalığa sahip kişileri ve onların bakıcılarını desteklemeye yardımcı olabilir.

Alzheimer hastalığını iyileştirecek bir tedavi yoktur. İleri aşamalarda ciddi beyin fonksiyonu kaybı dehidrasyona, yetersiz beslenmeye veya enfeksiyona neden olabilir. Bu komplikasyonlar ölümle sonuçlanabilir.

Belirtiler

Hafıza kaybı Alzheimer hastalığının en önemli belirtisidir. Erken belirtiler arasında son olayları veya konuşmaları hatırlamada zorluk yer alır. Ancak hastalık ilerledikçe hafıza kötüleşir ve başka semptomlar gelişir.

İlk başta, bu hastalığa sahip bir kişi bazı şeyleri hatırlamakta ve net düşünmekte zorluk yaşadığının farkında olabilir. Semptomlar kötüleştikçe bir aile üyesinin veya arkadaşının sorunları fark etmesi daha muhtemel olabilir.

Alzheimer hastalığına bağlı beyin değişiklikleri aşağıdaki sorunların artmasına neden olur:

Hafıza

Herkesin hafızasında zaman zaman kayıplar olur, ancak Alzheimer hastalığına bağlı hafıza kaybı devam eder ve daha da kötüleşir. Zamanla hafıza kaybı işte veya evde çalışma yeteneğini etkiler.

Alzheimer hastalığı olan kişiler şunları yapabilir:

İfadeleri ve soruları defalarca tekrarlayın.

Konuşmaları, randevuları veya etkinlikleri unutun.

Eşyaları yanlış yerleştirin, çoğu zaman onları anlamsız yerlere koyun.

Eskiden iyi bildikleri yerlerde kaybolun.

Sonunda aile üyelerinin ve gündelik nesnelerin adlarını unutun.

Nesneler için doğru kelimeleri bulmada, düşünceleri ifade etmede veya konuşmalara katılmada zorluk yaşarsınız.

Düşünme ve akıl yürütme

Alzheimer hastalığı, özellikle sayılar gibi soyut kavramlar üzerinde yoğunlaşma ve düşünmede zorluklara neden olur.

Aynı anda birden fazla görevi yapmak özellikle zordur. Mali durumu yönetmek, çek defterlerini dengelemek ve faturaları zamanında ödemek zor olabilir. Sonunda Alzheimer hastalığı olan bir kişi sayıları tanıyamayabilir ve bunlarla baş edemeyebilir.

mantıklı  karar verme

Alzheimer hastalığı günlük durumlarda mantıklı kararlar verme ve muhakeme etme yeteneğinde azalmaya neden olur. Örneğin, bir kişi sosyal ortamlarda kötü seçimler yapabilir veya yanlış hava koşullarına uygun kıyafetler giyebilir. Birisinin günlük sorunlara cevap vermesi zorlaşabilir. Örneğin kişi ocakta yanan yemekle nasıl başa çıkacağını ya da araba kullanırken vereceği kararları bilemeyebilir.

Tanıdık görevleri planlamak ve gerçekleştirmek

Adımları tamamlamayı gerektiren rutin aktiviteler bir mücadeleye dönüşür. Bu, bir yemeği planlamayı ve pişirmeyi veya favori bir oyunu oynamayı içerebilir. İlerlemiş Alzheimer hastalığı olan kişiler en sonunda giyinme ve banyo yapma gibi temel görevlerin nasıl yapılacağını unuturlar.

Kişilik ve davranıştaki değişiklikler

Alzheimer hastalığında meydana gelen beyin değişiklikleri ruh hallerini ve davranışları etkileyebilir.

DEHB, Okul Başarısızlığında Etken Olabilir DEHB, Okul Başarısızlığında Etken Olabilir

Sorunlar aşağıdakileri içerebilir:

Depresyon.

Faaliyetlere ilgi kaybı.

Sosyal çekilme.

Ruh hali.

Başkalarına güvenmemek.

Öfke veya saldırganlık.

Uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler.

Dolaşıyorum.

Engellemelerin kaybı.

Bir şeyin çalındığına inanmak gibi sanrılar.

Korunmuş beceriler

Bellek ve becerilerdeki büyük değişikliklere rağmen, Alzheimer hastalığı olan kişiler, belirtiler kötüleşse bile bazı becerilere tutunabiliyorlar. Korunan beceriler arasında kitap okumak veya dinlemek, hikaye anlatmak, anıları paylaşmak, şarkı söylemek, müzik dinlemek, dans etmek, çizim yapmak veya el işi yapmak yer alabilir.

Bu beceriler daha uzun süre korunabilir çünkü hastalığın ilerleyen dönemlerinde beynin etkilenen kısımları tarafından kontrol edilirler.

Ne zaman doktora görünmeli

Bir dizi durum hafıza kaybına veya diğer demans semptomlarına neden olabilir. Bu koşullardan bazıları tedavi edilebilir. Hafızanız veya diğer düşünme becerilerinizle ilgili endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşun.

Bir aile üyenizde veya arkadaşınızda gözlemlediğiniz düşünme becerileri konusunda endişeleriniz varsa, endişelerinizi anlatın ve bir sağlık uzmanıyla birlikte konuşmak için birlikte gitmeyi isteyin.