Ankara tarihi güne hazır: Ülkücü Hareket okuyucuyla buluşuyor
Türkiye’de MHP ve Ülkücü Hareket’i konu alan baş kaynak ve temel eser olan “Ülkücü Hareket” kitabının yeni baskısı, 7 Aralık 2024 günü yapılacak tanıtım toplantısıyla okuyucusu ile buluşacak. İlk olarak 1999 senesinde 6 cilt halinde basılan eserin her cildinin muhtevası genişletildi ve eser 9 cilde çıkarıldı. Milliyetçi-Ülkücü Hareketle ilgili daha önce yayımlanmamış pek çok yazı, makale, fotoğraf da ilk kez bu eserde yayımlanıyor.
Polietika Yayınları tarafından basılan eserin tanıtım toplantısı, 7 Aralık 2024 Cumartesi günü saat 18.30’da Ankara Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Binası’nda yapılacak. Binlerce misafirin katılacağı tanıtım toplantısına ilgi çok yoğun. Siyaset dışı ve Partiler üstü olan bu toplantıya herkes kesimden davetliler iştirak ediyor.
Ülkücü Hareket Sahasında Yapılan Tek Ve En Büyük Kitap Baş Kaynak Temel Eser
“Ülkücü Hareket”in tarihini Hakkı Öznur 25 yıl önce yazdı. 6 Cilt olarak yayınladı. Ülkücü Hareket’in tarihi ile ilgili o yıla kadar tek çalışma ve yayınlanmış bir kitap yoktu. Bu alanda o güne kadar böyle bir kitap çıkmadı. Ülkücü Hareket kitabı onlarca“ilk”i içeriyor. Böylesine olaylarla belgelerle bilgilerle ve bütünlüklü dev bir eser ortaya çıktı.15 Mayıs 1999 yılında yayınlanan 6 Ciltlik “Ülkücü Hareket” sahasında yayınlanan tek çalışmaydı. O tarihe kadar böyle bir kitap yayınlanmamıştı.
Aradan 25 yıl geçti. Ülkücü Hareket’in en son baskısı 2001 yılında yapılmıştı. Okuyuculardan gelen yoğun ilgi ve talep üzerine Hakkı Öznur kitap üzerinde yeniden büyük kapsamlı çalışma ve yeni düzenlemeler yaptı,yeni ciltler ekledi.35 yıllık yoğun bir çalışmanın, uğraşın, emeğin sonucunda 9 Ciltlik Ülkücü Hareket ortaya çıktı ve yayıma hazırlandı.
“Ülkücü Hareket” pek çok “ilklerin altına imza atıyor. Milliyetçi-Ülkücü hareketle ilgili pek çok tarihî olay, belge, “ilk” kez bu eserde ortaya konuyor. Milliyetçi-Ülkücü hareketle ilgili pek çok yazı, makale, fotoğraf “ilk” kez bu eserde yayınlanıyor.
Ülkücü Hareket adlı eserde faydalanılan eser ve yayınlar, bir bütün halinde okuyucuya daha kolay olması açısından 9. cildin son bölümünde verilmiştir. Ülkücü Hareket” isimli 9 ciltlik dev eser Milliyetçi-Ülkücü hareketin 1948-80 dönemini kapsamaktadır.
9 Ciltlik büyük eser.Milliyetçi-Ülkücü hareket üzerine yapılacak ilmi ve akademik çalışmalara hayat verecek, onlara esin kaynağı olacak tüm kaynakların aynı havuzda toplandığı bir külliyattır. Şimdiye kadar Milliyetçi-Ülkücü hareket hakkında pek az çalışma yapılmıştır. Bunlardan, Marksist ve sol görüşe sahip kişilerce yapılan çalışmalar, genelde önyargılı ve taraflı bir anlayışla ortaya konmuştur.
Milliyetçi-Ülkücü camiada Ülkücü Hareketin tarihi ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır. Bazı dar kapsamlı, çeşitli inceleme çalışmalarıyla sınırlı kalmıştır. Elinizdeki eser ise, bu sahada Ülkücü Hareket üzerine yapılmış en geniş kapsamlı, belgeli tek çalışmadır. Bu büyük çalışma, Türk siyasi tarihine damgasını vuran, milliyetçi-ülkücü hareketle ilgili gizli kalmış pek çok yönü gün ışığına çıkarmakta, ortaya atılmış isnat ve iddiaları çürütmekte ve geleceğe yönelik değerlendirmeler için devasa bir doküman hazinesinin kapısını aralamaktadır.
Hakkı Öznur’un 12 Eylül sonrası Ülkücü Hareket’le ilgili çalışmaları ise bütün hızıyla sürmektedir.1980 -1999 yıllarını ele alan 4 Ciltlik Çalışmasının 1. Cildi MP-MÇP –MHP’yi anlatmakta. 2 Cilt, “MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasını” anlatmakta. 3 Cilt 12 Eylül darbesi sonrası yapılan idamları, işkenceleri, baskıları, zulümleri anlatmakta. Yine sorgu, savunmalar ve cezaevleri de bu ciltte geniş bir şekilde anlatılmaktadır
Hakkı Öznur’un Ana kaynaklarını derlediği ana hatlarını oluşturduğu ve kurgusunu büyük ölçüde tamamladığı bu eseri de, 3 cilt halinde 2026 Yılında yayınlanacak “Türkiye’de Milliyetçilik Hareketleri ve Milliyetçi Kuruluşlar” ayrı bir kitap olarak ilerde yayınlanacaktır.
9 CİLTLİK BU TARİHİ ESER TOPLAM 9714 SAYFA
Eserin 1. cildi CKMP’den MHP’ye, 2. cildi Tabutluktan İhtilale Sürgünden Siyasete, 3. cildi Milliyetçi Hareketin Tarihi, 4. cildi Ülkücü Gençlik Kuruluşları Ülkücü Gençlik Tarihi, 5. cildi Komplolar-Suçlamalar-Provokasyonlar, 6. cildi Eğitim ve Teşkilat, 7.cildi Yayın Organları-Başyazılar-Hergün Yazıları, 8.cildi Ülkücülük, 9. cildi Portreler başlıklarıyla okuyucuyla buluşuyor.
9 Ciltlik “Ülkücü Hareket”in Her Cildinde Yer Alan Konular
Birinci Cilt: “CKMP’den MHP’ye”
1948’den 1980’e kadar Milliyetçi-Ülkücü Hareket’in siyasi parti boyutunu işliyor.
İkinci Cilt: “Tabutluktan İhtilale Sürgünden Siyasete”
Alparslan Türkeş’in ideolojik çizgisi, Irkçılık-Turancılık davasında tutuklanması, yargılanması, savunması, 44 mahkemelerinin iç yüzü, mahkeme safhalarını ele alıyor.
Üçüncü Cilt “Milliyetçi Hareketin Tarihi”
31 Temmuz- 1 Ağustos 1965’te yapılan CKMP 7. Olağan Kurultayı, kurultayda yaşananlar, Türkeş taraftarlarının delege çalışmaları, Türkeş’in CKMP Genel Başkanlığına seçilişi, basındaki yankılarını işliyor.
Dördüncü Cilt “Ülkücü Gençlik Kuruluşları-Ülkücü Gençlik Tarihi”
“Ülkücü Gençlik Kuruluşları-Ülkücü Gençlik Tarihi’ni anlatıyor. CKMP/MHP Gençlik Kollarının kuruluşu, kurucuları, düzenledikleri gençlik kurultayları, sosyal, siyasal, kültürel faaliyetlerini konu alıyor.
Beşinci Cilt “Komplolar-Suçlamalar–Provokasyonlar”
Ülkücü Harekete yönelik bütün kirli saldırı ve isnatları tek tek ele alıp cevap vererek doğruları okuyucuya sunuyor.
Altıncı Cilt “Eğitim ve Teşkilat”
Ülkücü Hareket’te Eğitim ve Teşkilat, Ülkücü Gençliğin Eğitimi, Ülkücü Gençlere Verilen Seminerler, Seminer Konuları, Tebliğler, Üniversite Kültür Derneğinin Kuruluşu, Kurucuları, Misyonu, Kapatılışını konu alıyor.
Yedinci Cilt “Yayın Organları- Başyazılar- Hergün Yazıları”
1966-1980 yılları arasında çıkartılan Millî Hareket, Millî Ülkü, Devlet, Üçüncü Yol, Türkiye Ülkücü Gençlik Dergisi, Türk Yolu, Bozkurt, Genç Arkadaş, Büyük Türkiye’ye Hasret, Büyük Ülkü, Ülkü Ocağı, Nizam-ı Alem, Birliğe Çağrı, Liseli Genç, Ülkücü Kadro, Büyük Çağrı, Pusat, Kom, Ülkü-Bir, Ülküm, Yiğit Köylüm, Kutsal Alınteri, Ananın Sesi, Töre, Ülkü Pınarı, Divan, Yeni Divan, Bizim Gergef, Çaylak, Ülke-Tek, Millî Eğitim ve Kültür, Türkiye ve Dünya, Hergün, Millet, Ortadoğu gibi Türk fikir ve siyasi hayatına yön veren önemli dergi ve gazeteler işleniyor.
Sekizinci Cilt “Ülkücülük”
Türk Milliyetçiliği, Temel Kavramlara Bakış, Ülkücülük işleniyor.
Dokuzuncu Cilt “Portreler”
Ülkücü Hareket’in fikri ve siyasi çizgisinin teorik temellerinin oluşmasında büyük emeği geçen sembol isimler değerlendirmeye alınarak Dündar Taşer, Galip Erdem, Seyyid Ahmed Arvasi ve Gün Sazak gibi siyaset, fikir ve dava adamlarının hayatları, mücadeleleri, eserleri ve onların ardından yayınlanmış eserler en ince detaylarına kadar tasnif edilerek bu ciltte toplanıyor.
9 Ciltlik Kitabın Toplam Sayfaları
1. Cilt: 1295 sayfa ( MP-CMP –CKMP)
2. Cilt: 1210 sayfa ( TABUTLUKTAN İHTİLALE SÜRGÜNDEN SİYASETE)
3. Cilt: 1251 sayfa ( MİLLİYETÇİ HAREKETİN TARİHİ )
4. Cilt: 1218 sayfa ( ÜLKÜCÜ GENÇLİK KURULUŞLARI ÜLKÜCÜ GENÇLİK TARİHİ)
5. Cilt: 1222 sayfa ( KOMPLOLAR, SUÇLAMALAR, PROVOKASYONLAR)
6. Cilt: 1018 sayfa ( EĞİTİM VE TEŞKİLAT)
7. Cilt: 857 sayfa ( YAYIN ORGANLARI ,BAŞYAZILAR ,HERGÜN YAZILARI)
8. Cilt: 740 sayfa ( ÜLKÜCÜLÜK)
9. Cilt: 903 sayfa ( PORTRELER )