Hükümetin asgari ücret zamlarıyla ilgili yeni bir uygulamaya geçeceği bildirildi. İddiaya göre, iktidar yeni yıldan itibaren asgari ücrete yılda sadece bir kere zam yapacak.
Yeni Şafak'tan Uğur Duyan'ın haberine göre, hükümet, asgari ücrete yüksek enflasyon nedeniyle yılda iki kez zam yapıyordu. Ancak ekonomi yönetimi, ara dönemdeki asgari ücret artışının enflasyonist etkisini kırma hedefiyle bu sayıyı bire indirme kararı aldı.
Enflasyon önleyici tedbirlerini yeni vergiler ve yüksek zamlarla sürdüren ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonu aşağıya çekmek için yeni çareler arıyor. Son olarak çalışanlara yönelen ekonomi kurmayları, asgari ücret zamlarında da değişiklik kararı aldı. Değişiklikle, yıl içerisinde asgari ücrette iki kez sağlanan artışın oluşturduğu enflasyonist etkinin kırılması amaçlanıyor.
Sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından bu adımın atılmasının gerekli olduğunu vurgulayan ekonomi kurmaylarının, tüm ücretlerin artışını körükleyen asgari ücret zammının yılın ikinci yarısından sonra enflasyonda sağlanacak düşüşün önünü kesmemesi için tek zam seçeneğine sıcak baktığı öğrenildi. Bu adım ile piyasadaki ürün ve hizmetlere sürekli zam geleceği endişesinin de ortadan kaldırılmasının amaçlandığı bildirildi.
2023'ÜN İKİNCİ ZAMMI HAZİRAN'DA AÇIKLANMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22.12.2022'de 2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıklamıştı. Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltilerek, yılın ikinci zammını almıştı.
ASGARİ ÜCRET ENFLASYONU NASIL ETKİLİYOR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporuna göre yaptığı değerlendirmede, yıl ortasında asgaari ücrete yapılan yüzde 34'lük zammın yıllık enflasyona etkisinin yüzde 2,7-4,1 aralığında gerçekleşmesi öngörüldü. TCMB asgri ücretteki 1 puanlık artışın ortalama ücreti 0,93 puan artırdığını kaydetti.