Sirkenin içine 1 kaşık ekleyin! Ayakkabı masrafından kurtulun Sirkenin içine 1 kaşık ekleyin! Ayakkabı masrafından kurtulun

Fazla miktarda kahve tüketiminin sindirim sisteminin aşırı uyardığını Diyetisyen Edanur Teksöz, “Aşırı kahve tüketimi, midedeki asit salgısını artırması sonucu rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ülserli hastaların kahve tüketmesi önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde de hareket etkisi vardır. Fazla tüketildiği zaman kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısı yapabilir. Kansızlık sorunu bulunan parçalar ise aşırı kahve tüketimi, besinlerdeki demirin emilimini bölümlerinden kansızlığı şiddetlendirebilir” dedi.

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Diyetisyen Edanur Teksöz, doğru kahve tüketimi, kahvenin faydası ve aşırıya kaçıldığında saklanan zararları hakkında açıklamalarda bulundu.

KAHVENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Kahvenin dünyada yaygın olarak tüketildiğine değinen Dyt. Teksöz, “Kahve, merkezi sinir sistemi üzerindeki etkilerin yanı sıra tadı ve aroması nedeniyle dünya çapında en popüler ve yaygın tüketilen içeceklerden biridir” diye konuştu.

Dyt. Teksöz, kahvenin sağlığa faydalarını şöyle sıraladı:

“Karaciğer kanseri ve olasılıklarını azaltır.

Tip 2 riskini azaltır.

Obezite riskinin azalması, yağ yakımını sağlar, vücut yağlarının azalması, tokluk hissi yaratır.

Parkinson hastalığının riskini azaltır.

Bunama ve Alzheimer hastalıklarını azaltma olasılığı vardır.

Sinir yayılımının etkisi vardır. Yorgunluk giderici ve kesicidir.

Kardiyovasküler hastalık riskinde azalma veya artış olduğu ile ilgili olarak sonlandırılan sonuçlar olsa da, genel olarak bir antioksidan kaynağı olan kahvenin, bakımıun engellenerek, muhafaza edilmesi ve diğer inflamatuar hastalıklara neden olacağı belirtiliyor.

Kalp aşısı riskinde azalma ve kan basıncında artış etkisi vardır.

Kas erimesinde azalma ve kas gücünde, değişiminde ve değerinde artış, zedelenmiş kaslarda iyileşme gibi olumlu etkiler vardır.

Kırışıklıkların düzelmesi, peeling ve antiselülolitik etki, antiaging gibi etkiler vardır.

Oksidatif stresin azaldığı görülüyor.”

BESİN DEĞERLERİ

Kahvede bulunan besin değerlerinden bahseden Dyt. Teksöz, “Kahve içermeyen bitki yaprakları ve tohumlardan elde edildiği için ortalama her 100 gramı 300 kalori civarındadır. İçeriğinde az miktarda protein, B vitaminleri ve yapılanlar bulunur. Kahve özellikle insanlardan zengindir. Ancak kahvenin günde az miktarda tüketilmesi gerekli için beslenme değeri pek düşünülemez. Örneğin bir fincan kahve 2-3 kalori ancak sağlar. Aynı miktarda kahve 25-30 gram içerir. Kahveye şeker veya süt eklenmiş besin değeri ayrıca düşülmelidir” dedi.

YEMEK SIRASINDA İÇİLMEMELİ

Doğru kahve tüketiminin nasıl olmasını anlatan Dyt. Teksöz, “Kahvenin kendisi kalori içerir fakat içeride süt, krema ve şeker eklenmesi sonucunda kahvenin kalorisi yükselir. Yemek sırasında alınan ya da yemeklerden hemen sonra içilen kahve, miktar ve demir emilimini gerçekleştirir. Yemeklerden 45 dakika sonra içilmesi tavsiyesi” açıklamasında bulundu.

SABAH AÇ KARNINA TERCİH ETMEYİN

Sabah aç karnına tüketilen kahvenin mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinire neden olabileceğine dikkat etmeye Dyt. Teksöz, “Yapılan araştırmalara göre, kahvaltıdan önce aç karnına içilen kahve, kahvaltıya verilen kan şekeri miktarı yüzde 50 oranında arttırılmış ve olumsuz etkilenmiştir. Özellikle vücut uykusuz kaldığı zaman yani kötü bir gece uykusundan sonra içilen ilk kahvenin kan şekerine etkisi çok daha fazla gözlenmiştir. Sabah kalktığınızda kendinizi yorgun ve uykusuz hissediyorsanız, kahvaltının tadını çıkardıktan sonra ilk kahvenizi içmeniz daha iyi olacaktır” diye faydalandı.

GÜNLÜK KAHVE TÜKETİMİ

Günlük kahve tüketiminin ne kadar olması karşılığından Dyt. Teksöz, “Pek çok para biriktiren, çocuklar için güvenli olarak tüketilebilen kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve) olduğunu belirtti. Hamilelerde günlük 200 mg tüketiliyor” dedi.

HANGİ KAHVE TÜRÜNDE NE KADAR KAFEİN VAR MI?

Dyt. Teksöz, kahvelerde bulunan kafein miktarını şu şekilde sıraladı:

“ 1 fincan Türk kahvesi 65 miligram (mg)

1 kupa Americano 100 mg

1 shot Espresso 100 mg

1 kupa filtre kahve 150 mg”

SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLER

Fazla miktarda kahve tüketiminin sindirim sisteminin aşırı uyarıldığını söyleyen Dyt. Teksöz, “Midedeki asit salınımını arttırması sonucu rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ülserli hastaların kahve tüketmesi önerilmez. Kafeinin merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde hareket etkisi vardır. Fazla çalışma zamanında kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısı yapabilir. Kansızlık sorunu bulunan aşırı kahve besinlerindeki demirin emilimini bölümlerinden kansızlığı şiddetlendirebilir” diye konuştu.

FAZLA MİKTARDA TÜKETİLMEMELİ

Son olarak kahve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat eden Dyt. Teksöz, “Kahveyi günlük kahve miktarına göre tüketmeye özen göstermelisiniz. Kaliteli kahve tercih edin ve su dağıtımına dikkat edin. Kahvenin krema içerisine, şeker katmamaya özen gösterin. Kahveyi aç karnina tüketmeyin” dedi.

Editör: Habererk Com