Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, 2023 yılına kıyasla daha hızlı yayılan kuş gribi endişe yaratmaya devam ediyor. Yüksek derecede bulaşıcı olan bu virüs, son yıllarda dünya genelinde yüz milyonlarca kanatlı hayvanın ölümüne yol açtı. Uzmanlar, virüsün insanlara bulaşma riski üzerinde de duruyor. Avrupa genelinde büyük kayıplara neden olan kuş gribi vakalarının çoğu AB’nin doğusunda yoğunlaşıyor.
AB’de göçmen kuşların hareketleriyle bağlantılı olarak artış gösteren salgın, 1 Ağustos’tan bu yana 62 çiftlikte tespit edildi. Geçen yıl aynı dönemde sadece 7 salgın vakası bildirilmişken, 2022’de bu sayı 112 idi. Fransız Anvol grubu yöneticisi Yann Nedelec, “Bu yılki durum geçen yıla göre daha endişe verici” dedi.
Polonya’da 1,8 Milyon Hayvan İtlaf Edildi
Özellikle Macaristan, bu yıl AB’de en fazla vakanın görüldüğü ülke olarak dikkat çekiyor. Polonya’da ise en büyük üretim bölgelerinden biri olan Sroda Wielkopolska’da tek bir çiftlikte 1,4 milyon, toplamda 1,8 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi.
Kuş gribi, başlıca göçmen kuşların dışkıları ve enfekte materyalin taşınması yoluyla yayılıyor. Salgın genellikle sonbaharda göç mevsimiyle ortaya çıkıyor ve ilkbahar aylarında azalma gösteriyor. ABD’de ise durum daha endişe verici; yıl içinde 14 eyalette 400’e yakın süt sığırı sürüsünde kuş gribi vakaları görülürken, virüs 36 kişide tespit edildi. Bunlardan dördü, enfekte bir ticari yumurta çiftliğinde çalışan kişilerden oluşuyor.
‘Daha Büyük Bir Salgına Dönüşebilir’
Avrupa’daki uzmanlar, virüsün insanlara veya memelilere bulaşması durumunda daha büyük bir salgına dönüşebileceği konusunda uyarıyor. Kuş gribi virüsünün insanlar arasında kolayca bulaşabilir hale gelme riski, dünya genelinde potansiyel bir pandemi tehlikesini gündeme getiriyor.