Avrupa, ateşkes olursa Ukrayna'ya barışı koruma askerleri göndermeyi tartışıyor. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye, doğru şartlar oluşursa barış gücüne asker göndermeyi değerlendirebilir. Ancak şu an somut bir karar yok. Türkiye, Ukrayna ve Rusya ile dengeli ilişkiler kurmuş durumda ve bu denge de kararlarında etkili olacak.

Barış gücünün ne zaman oluşturulacağına dair görüş birliği ise taraflar arasında bir anlaşma temelinde ateşkes sağlandığı zaman. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'da Avrupa askeri görmek için müzakerelerin ve bir ateşkesin gerektiğini vurguluyor.

Rusya, NATO ülkelerine ait askeri güç istemediğini belirtti. ABD’nin barış gücüne nasıl yaklaşacağı belirsiz. Barış gücünün askeri boyutunun yanında ekonomik, siyasi ve yasal zorlukları da olacak. Gücün büyüklüğü, yetkisi ve ABD desteğine ihtiyaç gibi unsurlar da açıklığa kavuşturulmalı.

Bazı analizlere göre, Rusya'nın yeniden işgal girişimini engellemek için 100-150 bin asker gerekecek. Avrupa ülkelerinin bu sayıya ulaşması zor.

Çin ile Malezya Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması İmzalandı Çin ile Malezya Arasında Vize Muafiyeti Anlaşması İmzalandı

İngiltere ve Fransa, olası barış gücüne katkı yapacak ülkeler arasında yer alıyor. Almanya ve İspanya ise katkı yapmaya açık ama şartların netleşmesini bekliyor. Polonya, lojistik ve siyasi destek sağlamayı tercih ediyor. İsveç, net görevlendirme talep ediyor. Hollanda, ABD desteği söz konusu olursa katkıda bulunabilir. İtalya, bu tür bir misyonun karmaşık ve etkisiz olacağını düşünüyor. Macaristan ve Slovakya ise bu fikre sıcak bakmıyor. Avrupa ülkeleri, ABD desteği olmadan barış gücünü gerçekleştiremez.

Kaynak: BBC