Anayasa Mahkemesi (AYM), 22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana gelen, 38 kişinin öldüğü 80’den fazla kişinin yaralandığı hızlandırılmış tren kazasında anneleri ölen Burcu Demirkaya ile Yücel Demirkaya’nın başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ihmal yönündeki eleştiriler hakkında “Treni ben mi kullandım?” dediği kaza ile yaşam hakkının ihlal edildiğine ve anneleri ölen iki kişiye ayrı ayrı 90 bin TL tazminat verilmesine hükmetti.
Kazanın ardından trenin birinci ve ikinci makinisti ile tren şefi hakkında açılan davada önce mahkumiyete hükmedildi. Yargıtayın verdiği iki kez bozma kararı sonrası ise 2019'da zamanaşımı nedeniyle dava düştü. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmaya izin verilmedi.
Bu şekilde 15 yılı aşkın süren yargılama sürecinin ardından kazada hayatını kaybedenlerden bir kişinin yakınları, yaşam hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
90 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT
Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 17'nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutu yönünden ihlal edildiğine, başvuruculara 90 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Yüksek Mahkeme ayrıca, karar örneklerinin bilgi amaçlı yargılamayı yapan yerel mahkeme ve Adalet Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.
AYM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararında şu ifadeler yer aldı:
"Anayasa Mahkemesi somut başvuruya konu tren kazasında yetkili makamların demir yolu taşımacılığı gibi tehlikeli bir faaliyet nedeniyle yaşam ve fiziksel bütünlüğe karşı oluşan riskleri bertaraf etmek için kendilerine düşen pozitif yükümlülük kapsamında gerekli ve yeterli önlemleri aldıklarının söylenemeyeceği kanaatine varmıştır. Açıklanan gerekçelerle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir."
AYM, yaşam hakkının usul boyutunun da ihlal edildiğine karar verdi.