Herhangi bir mesleğin sadece erkeklere özel olduğu söylenebilir mi sizce? Mesela inşaat mühendisliği, şoförlük, boyacılık, pilot… Konuya bir de şöyle bakalım; ya öğretmenlik kadınlara özel bir meslek olsaydı? Ya da aşçılık, doktor, hemşire,… İşte bu tabuları yıkan bazı güzel insanlar vardır. Canan Dağdeviren de o güzel insanlardan biri. Yıllarca ‘Bilim Adamı’ olarak anılan bu dalın bilim yapan, yeni icat bulan (kadın ya da erkek cinsiyet fark etmeksizin) insanları uzun zamandır ‘Bilim İnsanı’ olarak anılıyor. Çünkü bilim insanı bilim alanındaki hem kadını hem erkeği nitelendiriyor ve cinsiyete bağlı kalmadan bu problemi çözüyor. Canan Dağdeviren’de “Başımıza İcat Çıkaran Kadın” olarak anılan bir bilim insanıdır.

canan dağdeviren-1

4 Mayıs 1985 yılında İstanbul’da doğan, aslen Sivas’lı olan 38 yaşındaki Canan Dağdeviren “Türk Fizik Mühendisi” olarak adını bilim insanları arasına yazdırmış bir Türk kadınıdır. İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamladı ve Haccettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2009 yılında Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı. Aynı yıl ABD’nin en prestijli burs programı olan ‘Fulbright’ bursunu kazandı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. ABD’de bulunan ve bir devlet üniversitesi olan University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC)’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmaya hak kazandı. Bu dönemde deri üzerine yapıştırılabilen, giyilebilen ve esnek aletler üzerine çalışmalar yaptı. 2014 yılında ‘Doktora’ ünvanını aldı. Yardımcı Doçent Doktor Canan Dağdeviren pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz icat etti ve geliştirdi. Amerikan İş Dünyası Dergisi olan Forbes'in ‘30 Yaş Altı Bilim İnsanı Listesi’ne adını yazdırdı.

canan dağdeviren2

Canan Dağdeviren en büyük motivasyon kaynağını açıkladı; bunlardan biri babası tarafından kendisine hediye edilen ‘Marie Curie’ kitabı ve bir diğeri ise Erdal İnönü tarafından bizzat aldığı ‘Anılar ve Düşünceler’ adlı kitabıdır. Erdal İnönü ile tanışmasının lisede alan seçiminde de oldukça etkili olduğu söyleyen Bilim İnsanı Dağdeviren motivasyonun her zaman yüksek olması gerektiğini savunuyor. Motivasyonu düştüğü anlarda Mustafa Kemal Atatürk’ten de ilham aldığını ekledi.