İstanbul’da, bebek acil hastalarını anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine yol açtıkları ve haksız kazanç sağladıkları iddiasıyla 47 şüpheli hakkında 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi. Çeteyle bağlantılı özel hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması da istendi. İddianame Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından inceleniyor.

Çanakkale’de Feribot Seferleri İptal Çanakkale’de Feribot Seferleri İptal

Soruşturma ve İddianamenin Detayları

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun yürüttüğü soruşturmanın ardından hazırlanan fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. Soruşturma kapsamında iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı’nın tehdit edildiği de bildirildi. İddianamede, hayatını kaybeden 10 bebek “Maktul”, beş kişi “Müşteki”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü “Suçtan zarar gören”, çeteyle bağlantılı 19 hastane ve sağlık şirketi ise “Malen sorumlu” olarak belirtildi. Toplam 47 kişi ise “Şüpheli” olarak yer aldı.

Çetenin Eylem Planı: 112 Sistemi Üzerinden Manipülasyon

İddianameye göre, çetenin liderliğini Fırat Sarı yaparken, Doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir “Örgüt yöneticisi” olarak tanımlandı. Çetenin, işletmesini yaptığı hastanelerin bebek yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranını artırmak için 112 sistemini kötüye kullandığı ve hastaların sağlık durumlarını manipüle ederek SGK’dan üst sınırda ödeme aldığı öne sürüldü.

Ağır Hapis Talepleri

Çete lideri Fırat Sarı ve Doktor İlker Gönen’in, 10 kez “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve 11 kez “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. 112’de görev yapan Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise “Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “Kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.

Hastanelere ve Şirketlere Kapatma Talebi

İddianamede, çete ile bağlantılı özel hastanelerin ve bu hastanelerin bağlı olduğu sağlık şirketlerinin, “Dolandırıcılık” yoluyla haksız kazanç elde ettiği ve bu nedenle güvenlik tedbirleri uygulanarak kapatılmaları ve mal varlıklarına el konulması talep edildi. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianame değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Editör: Habererk Com