Bir grup ABD’li araştırmacı, beyin kanserinin en ölümcül formlarından biri olan glioblastoma karşı umut vaat eden yeni bir tedavi geliştirdi. Bu tedavi, Mass General Brigham’da geliştirilen ve hastaların kendi T hücrelerini kullanarak kanserle savaşan kişiselleştirilmiş bir CAR-T terapi yöntemidir.

Araştırmacılar, hastaların T hücrelerini alıp, kanser hücrelerine saldırmalarını sağlayacak şekilde programladıktan sonra tekrar vücuda geri veriyorlar. INCIPIENT adlı klinik çalışmada, bu yöntemle tedavi edilen üç hastanın tümörlerinde önemli bir küçülme gözlemlendi; bir hastanın tümörü ise neredeyse tamamen kayboldu.

CARv3-TEAM-E adı verilen bu özel T hücreleri, hastalara geri verilmeden önce ek antikorlarla güçlendirildi. Mass General Brigham’dan beyin cerrahı Dr. Bryan Choi, bu tedavinin önemli bir ilerleme olduğunu belirtti, ancak glioblastomanın tedavisinin hala zorluklar içerdiğini, çünkü tümör içindeki hücrelerin heterojen yapısı nedeniyle tüm kanser hücrelerinin aynı olmadığını vurguladı. Dr. Choi, bu yeni yaklaşımın, glioblastomayı daha kapsamlı ve potansiyel olarak daha etkili bir şekilde tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.