Sağlık

Bu Belirtiler Maymun Çiçeği Virüsüne İşaret Edebilir

Maymun çiçeği virüsünün genellikle doğrudan temas yoluyla bulaştığını belirten Dr. Dumlu, virüsün kuluçka süresinin 5 ila 21 gün arasında değişebileceğini ve ortalama 14 gün olduğunu ifade etti.

Abone Ol

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Dumlu, üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısının, maymun çiçeği virüsünün erken belirtileri olabileceğini belirterek, bu tür semptomlar yaşayan kişilerin mutlaka sağlık kontrolüne başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Maymun çiçeği virüsünün genellikle doğrudan temas yoluyla bulaştığını belirten Dr. Dumlu, virüsün kuluçka süresinin 5 ila 21 gün arasında değişebileceğini ve ortalama 14 gün olduğunu ifade etti. Kuluçka süresinin ardından, ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bu semptomları takiben, 2 ila 4 hafta süren cilt lezyonları oluşuyor ve lezyonlar kabuklanarak iyileşiyor.

Korunma yöntemlerine değinen Dr. Dumlu, hastalıktan korunmak için temasın azaltılması, ellerin düzenli olarak yıkanması veya dezenfektan kullanılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, semptomların fark edilmesi durumunda hemen tıbbi yardım alınmasının önemine dikkat çekti.

Maymun çiçeği virüsünün ilk olarak 1970'lerde Afrika'da tanımlandığını ve 2022 yılına kadar genellikle bu bölgede endemik olarak görüldüğünü hatırlatan Dr. Dumlu, 12 Ağustos 2022'de Dünya Sağlık Örgütü'nün vakaların artışı konusunda bir uyarı yayınladığını da sözlerine ekledi. Virüs, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ağır seyredebiliyor ve bu gruptaki hastalar antiviral tedavi ile tedavi ediliyor.