Sağlık

Bu haber kahve tiryakilerini ilgilendiriyor

Abone Ol

Kahve içeriğinde, 1000’den fazla biyoaktif bileşik bulunduran karmaşık bir bileşik olması bakımından dikkat çekiyor.

Bunlardan sağlık üzerine etkili olanların kafein, diterpen alkoller ve klorojenik asit olduğu biliniyor.

Kahvenin kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet, hipertansiyon, aritmi ve osteoporoz üzerinde etkili olduğu gösteren çalışmalar var.

Kafein miktarı kahvenin türüne, kavrulma derecesi ve pişirme yöntemine göre farklılık gösterir. Hatta aynı standartlarda hazırlanan kahveler arasında da kafein miktarlarının farklı olabildiği görülmüştür.

Ortalama miktarlar verecek olursak 100-150 ml kahvenin ortalama 100 mg kafein içerdiği düşünülebilir.

Kahvenin yapısında kafeinden ziyade; antioksidan, antibakteriyel, kan şekeri dengeleyici, kan yağları düzenleyici etkiler bulunuyor. Bu faydalı etkileri günlük 2-3 fincanı aşmamak üzere tespit edilmiştir. Daha fazla içildiğinde zararlı etkiler gözlemlenebiliyor.

Örneğin günlük 750 mg’dan fazla tüketilen kafein miktarı, kalsiyum ve magnezyum artışını arttırabiliyor. Bu da kemik sağlığı üzerinde olumsuz etki yapıyor.

Hamilelik döneminde de kahve tüketimi günde 1-2 fincan olarak sınırlandırılmalı. Yine fazla miktarda kafein, uykusuzluk ve anksiyeteye sebep olabiliyor.

Uzmanlar, kahve tüketiminin kalp damar hastalıkları riskini nasıl etkilediğini açıkladığında; 2-3 fincanda riski etkilemediğini ancak 4 fincan ve üzerine çıkıldığında riski arttırdığını söylüyor.

Tansiyon konusunda ise tam bir sonuca ulaşılamadı. Bazı çalışmalar hafif bir yüksekliğe sebep olduğunu gösterirken, bazı çalışmalarda düşürdüğü bile tespit edilmiştir.

Kahvenin antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyu etkisi görüldüğü gibi; etkisiz olduğunu savunan deneyler de mevcut.

Aynı durum diyabet ve osteoporoz için de geçerli. Bu konular henüz netlik kazanmadı.

Kahve tüketiminin güvenli dozlarda yani günlük 2-3 fincan olması halinde bunama, Alzheimer gibi ileri yaş hastalıklardan koruyabiliyor. Parkinson ve depresyon ile ilgili olumlu ilişkileri de var. 

Kahvenin kilo verme sürecinde metabolizmayı hızlandırmada etkisi var. Ancak hiçbir yiyecek veya içeceğin zayıflamada mucize olmadığı gibi kahvenin de mucizevi etkisi yok. Kremalı ve şeker eklenmiş kahvelerin sağlık için bir anlamı yok.