Sağlık

Bu yiyecek grubu kolon kanserine neden oluyor

Yeni bir araştırmaya göre, bazı yiyecek gruplarının kolon kanserine neden olduğu ortaya çıktı. Hemen hemen herkesin evinde bulunan bu yiyecek sağlığa zararlı.

Abone Ol

Yeni bir araştırma, kırmızı ve işlenmiş etlerin genç yetişkinlerde kolon kanseri riskini artırabileceğini gösterdi. NPJ Precision Oncology dergisinde yayınlanan çalışmada, genç kolon kanseri hastalarında arginin adı verilen bir amino asidin sindirimi sonucu oluşan metabolit seviyelerinin genellikle daha yüksek olduğu bildirildi. Bilim insanları, bu yüksek metabolit düzeylerinin, kırmızı ve işlenmiş etin uzun süreli aşırı tüketimiyle ilişkili olabileceğini belirtti.

Cleveland Clinic'in Mikrobiyal Dizileme ve Analitik Kaynak Merkezi direktörü Naseer Sangwan, "Verilerimiz, ana itici gücün diyet olduğunu açıkça gösteriyor. Genç başlangıçlı riskle ilişkili ana metabolitleri zaten biliyoruz, bu yüzden artık araştırmamızı doğru yönde ilerletebiliriz." dedi.

Çalışmada, araştırmacılar 50 yaş ve altı 20 kolon kanseri hastasında yapılan kan testlerini, 60 yaş ve üzeri hastaların kan testleriyle karşılaştırdı. Analizler, genç ve yaşlı kolon kanseri hastaları arasındaki farklılıkların çoğunun beslenme düzenindeki farklılıklardan kaynaklandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunda büyük ölçekli bir değişikliğin kolon kanseri riskini düşürmek için gerekli olabileceğini düşünüyorlar.

Cleveland Clinic'te gastrointestinal onkolog olan Dr. Suneel Kamath, "Mikrobiyomunuzu değiştirmek aslında çok karmaşık ve zor olabilir. ''