Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'dan İHA/SİHA karşılığında buğday ithal edildiği iddialarını sosyal medya üzerinden "Tümüyle yalandır" diyerek reddetti. Bakanlık, buğday karşılığı SİHA satışı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü iddialarına yönelik açıklama yaptı.

Bakanlık, iddiaların Türkiye'nin savunma sanayiindeki ihracat başarısını gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğunu belirtti. Açıklamada, Türkiye'ye buğday ithalatında çiftçileri korumak amacıyla yüzde 130 oranında gümrük vergisi uygulandığı ve Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki buğday ithalatının 21 Haziran-15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulduğu ifade edildi. Ayrıca, üreticilerden temin edilen buğdayın toprağa gömüldüğü iddiasının da T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yalanlandığı belirtildi.

Bakanlık, bu tür iddiaların Türkiye'nin uyum içerisinde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikalarını hedef aldığını ve ekonomiye zarar vermeyi amaçladığını vurguladı.

Gazeteci Fatih Altaylı, katıldığı bir programda Türkiye'nin İHA/SİHA karşılığında buğday ithal ettiğini iddia etmişti. Altaylı, Turhan Çömez'in 100 bin tonluk ve değeri 25 milyon dolar olan buğdayın TMO tarafından toprağa gömüldüğünü söylediğini ve bu durumun araştırılması gerektiğini belirtmişti. Çömez, Türkiye'nin Ukrayna'dan ihtiyacının iki katı buğday aldığını ve buğdayın, BAYKAR'ın Ukrayna'ya sattığı drone'ların ödemesi olarak kullanıldığını iddia etmişti.

Sedat Peker’den MHP’ye 'selam' Sedat Peker’den MHP’ye 'selam'

Kaynak: Haber merkezi