Altın şahlandı: 3 bin TL'ye koşuyor Altın şahlandı: 3 bin TL'ye koşuyor

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, maaşlarının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya. Emekli çalışanların prim kodu yanlış yatırılırsa maaşları kesiliyor. Peki, bu durumdan mağdur olanlar ve mağduriyetten kaçınmak isteyenler ne yapmalı? 

Türkiye genelinde 16 milyon 154 bin 322 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli aylığı alıyor. Emeklilerin bazıları sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, diğerleri ya kayıt dışı çalışıyor ya da iş hayatından tamamen çekiliyor.

Emekli olduktan sonra işe girenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı var. İşveren, çalışan için sigorta başvurusu yaparken iki kod kullanıyor. Emekli olduktan sonra tekrar çalışanların 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden girişinin yapılması zorunlu. Eğer 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden kayıt yapılırsa, emekli maaşınız bir süre sonra kesilebilir.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenin çalışan emeklinin SGK primlerini yanlış bir kodla yatırması halinde yapılması gerekenleri açıkladı. Yılmaz, "Hemen sigortanızı yapan şirkete başvurarak hatalı girişin düzeltilmesini isteyin. İşveren gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK’ya durumu bildirin ve emekli aylığınızın kayıp olmadan ödenmesi gerektiğini talep edin. Böylece ödenmemiş olan emekli maaşınızı yaklaşık 20-25 gün içinde alabilirsiniz," dedi.

Yılmaz ayrıca, Tüm Sigorta Kolları'nda yüzde 37,5, emekli çalışanda ise yüzde 32 prim kesildiğini ve Eylül'den itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bu orana yüzde 0,25 ekleme yapılacağını belirtti.

Kaynak: Haber merkezi