Gündem

Çanakkale-Eceabat'taki Yangın Kontrol Altına Alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde ülke genelindeki yangınlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde ülke genelindeki yangınlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, açıklamalarında özellikle Çanakkale, Manisa, Bolu ve İzmir'de devam eden yangınların durumunu ele aldı.

Çanakkale'deki Yangın Durumu

Bakan Yumaklı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde dün sabah 09:51'de başlayan yangına hızlı bir şekilde müdahale edildiğini belirtti. Yangına 9 uçak, 12 helikopter, 69 kara aracı ve 450 personel ile müdahale edildi. Valilik, AFAD, kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimlerin desteğiyle yangının kontrol altına alındığını ifade etti. Yangının şu anda kontrol altında olduğunu, büyük bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Manisa'daki Yangın

Manisa'nın Gördes ilçesindeki yangının da kısmen kontrol altına alındığını belirten Yumaklı, bu yangının 14 Ağustos'ta başladığını, başlangıçta kontrol altına alındığını ancak bölgeden 8 kilometre ileride yeni bir patlama yaşandığını aktardı. Nem oranının düşük olması ve şiddetli rüzgarların (70 kilometreye kadar ulaştığı) yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını belirtti. Yangına gece boyunca 5 uçak, 10 helikopter, 74 kara aracı ve 443 personel ile müdahale edildiğini söyledi. Yangının tamamen kontrol altına alınmadığını, çok küçük bir alanın kaldığını belirtti.

Bolu'daki Yangın

Bolu’daki yangının Göynük ve Bekirfakılar bölgelerinde 12:41’de başladığını belirten Bakan Yumaklı, ilk müdahalenin 12:56’da gerçekleştiğini söyledi. Bu yangına 8 helikopter, 105 kara aracı ve 536 personelle müdahale edildi. Müdahale çalışmaları gece boyunca devam etti ve gün ağarmasıyla takviye araçlar ile müdahale sürdürüldü. Yanan bitki örtüsünün farklı yapısı nedeniyle dumanla müdahale arasında bir orantısızlık yaşandığını belirtti.

İzmir ve Genel Durum

İzmir Karşıyaka'daki yangının da devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, buradaki yangının daha küçük boyutlarda olduğunu ve detaylı bilgi verecek durumda olmadığını söyledi. Meteorolojik verilere göre, bu hafta sonu ve pazartesi günü yüksek risk olduğunu, bu nedenle orman teşkilatının ve tüm kamu kurumlarının alarm durumunda olduğunu ifade etti. Düşük nem ve yüksek rüzgarın yangın riskini artırdığını belirtti.

Yangının Nedeni ve Etkileri

Bakan Yumaklı, Çanakkale-Eceabat'taki yangının, yol boyundaki bir elektrik direğinin patlamasından kaynaklandığını ve yangının ormana sıçradığını söyledi. Tarihi alan içerisinde etkilenen herhangi bir yapı veya tesis olmadığını, ancak yangının çok yakınına kadar geldiğini belirtti. Yangının 18 Haziran'da meydana gelen bir yangının devamı niteliğinde olup olmadığının değerlendirileceğini ve vatandaşların, kurumların bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.