Cevizin binlerce yıllık uzun bir geçmişi vardır. Ceviz ağacı, insanoğlunun bildiği en eski ağaç türüdür. Çok eski yıllarda Romalılar tarafından Jüpiter'in kraliyet palamudu olarak adlandırıldı. İngiliz cevizinin ise kraliyet ailesinden geldiği düşünülüyor. Cevizin anavatanının Çin veya İran'ın Ghilan bölgesi olduğu düşünülmektedir. Ancak dünyadaki en büyük doğal yayılış alanına sahip olan ceviz çeşidi Anadolu cevizidir. Göçler sayesinde bu ceviz çeşidi, tropikal bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her köşesine yayılmıştır. Amerika'nın kara cevizinden ayırmak amacıyla İngiliz ceviz olarak isimlendirilen ceviz, daha sonra İran ceviz olarak adlandırılmış ve günümüzde batı dünyasında bu isimle anılmıştır. Dünyanın pek çok bölgesinde yetişen ceviz, sert kabuklu yağlı tohumların gen merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Düzenli ve bilinçli tüketilen ceviz, insan sağlığına birçok yönden fayda sağlamaktadır. Kolesterolü dengelemekten kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar çeşitli faydaları vardır. Bu faydalarından birisi de cilde olan faydasıdır ve c birçok kozmetik firmasının ürünlerinde ceviz kullandığı da bilinmektedir.

Cevizde yüksek oranda bulunan bazı zengin vitamin ve elementler genel olarak sağlığımızın korunmasını sağlar. Bunun yanı sıra yüksek dereceli Omega 3 yağ asidi ve E vitamini olan gamma-tokoferol gibi elementler de kolesterol başta olmak üzere kalp ortamının temizlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

CEVİZİN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

1 kg ceviz 7.000 kalori enerji sağlar. Ceviz atıştırmalık olarak, kek ve bisküvi sektöründe, parfüm endüstrisinde, reçel, helva üretiminde, boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde, yağ olarak, ilaç endüstrisinde tüketilmektedir.

İnsan beynine benzer görünümü, besleyiciliği, gevrek dokusu ve tadı ile günlük beslenmemizde her zaman popüler bir besin olan ceviz; En lezzetli tatlılardan en sağlıklı salatalara kadar kullanılabilen çok yönlü ve besleyici bir besindir. Beyin sağlığının iyileştirilmesinde önemli bir rol oynadığı ve iyi bir kaliteli yağ kaynağı olduğu bilinen bu besin, aynı zamanda benzersiz besin içeriği ve sağlık yararları ile de öne çıkıyor.

Sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir. Kan şekerinin sabit tutulması için de tercih edilebilir.

Bağımsız bir atıştırmalık seçeneği olarak seçilebilir veya salatalara, diyet tatlılarına, kahvaltı kaselerine ve hatta ana tariflere gevrek bir doku ve lezzet eklemek için kullanılabilir. Mutfakta çok yönlü bir yemek olarak cevizleri biraz daha tanıyalım.

Kalori: 654 kalori

Protein: 15 gram

Karbonhidrat: 14 gram

Elyaf: 7 gram

Şeker: 2,6 gram

Yağ: 65 gram

Tekli doymamış yağ: 9 gram

Çoklu doymamış yağ: 47 gram

A Vitamini: 20 IU

Kalsiyum: 98 mg

B6 Vitamini: 0,5 mg

C vitamini: 1,3 mg

Magnezyum: 158 mg

Demir: 2,9 mg

CEVİZ NASIL VE NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Sağlıklı beslenme programında ceviz önemli bir yere sahiptir. Cevizin sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmak için cevizin kabuklu olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Yemekten önce kırarak tüketildiğinde, sağlığa faydalı antioksidan bileşenler ve yağ asitleri kaybolmaz. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde tek başına tüketilebilen ceviz, farklı kuruyemiş ve çekirdeklerle de karıştırılarak çay veya kahveye eşlik edebilir. Salatalarda kullanıldığında sıra dışı bir lezzet katan ceviz, makarna soslarında da kullanılmaktadır. Kek ve çöreklere de eklenebilen ceviz; sütlaç, gül pudingi gibi sütlü tatlıların da aranan lezzetlerindendir.

Ceviz, sayısız faydası nedeniyle uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen doğal ürünlerden biridir. Kalp sağlığını korumaktan kanserle mücadeleye kadar sayısız faydası olduğu düşünülen ceviz, beyne olan faydaları ile biliniyor. Yetişkinler için günde 5 ceviz tüketilmesi tavsiye edilir. Ceviz alerjisi olan kişiler, doktor tavsiyesi olmadan asla ceviz tüketmemelidir.

Günde 4-5 tane ceviz tüketilirse vücudun günlük ihtiyaç duyduğu oranlarda etkili olacaktır. Bu bakımdan ideal tüketim miktarının çok üzerine çıkmamak gereklidir. Fazlalık tüketildikten sonra vücuda alınan ceviz yağlanma olarak geri döner. Aşırı tüketimden sonra yağ ve kiloya neden olan farklı problem türleri ortaya çıkabilir.