Politika

CHP tüzük kurultayına gidiyor

CHP, 6-9 Eylül tarihlerinde Sivas'ta yapılacak tüzük kurultayı için hazırlıklarına devam ediyor. İşte detaylar...

Abone Ol

CHP'de Eylül ayında yapılması planlanan tüzük kurultayı için hazırlıklar devam ediyor. Parti yönetimi, gerçek bir değişimin tüzük değişikliği ile mümkün olacağını düşünürken, CHP Tüzük Komisyonu ön seçim, milletvekilliği adaylıklarında dönem sınırı ve kurultay aralığı gibi konular üzerinde çalışıyor.

6-9 Eylül tarihlerinde Sivas'ta yapılacak tüzük kurultayı için geri sayım sürüyor. Parti yönetimi, 1-20 Nisan tarihleri arasında üyelerden gelen tüzük değişikliği önerilerini değerlendiriyor. Parti kurmayları, internet sitesi üzerinden toplam 8 bin öneri aldıklarını ve tüm önerilerin dikkatle incelendiğini belirtiyor.

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nin analiz sürecini tamamlayan CHP yönetimi, yapılacak değişikliklerle çağdaş ve demokratik bir parti tüzüğüne sahip olacaklarını savunuyor. Bu tüzüğün, sosyal demokrat partiler tarafından örnek alınacak nitelikte olacağı ifade ediliyor.

Tüzük değişikliği ile Parti Meclisi'nin Cumhurbaşkanı adayı belirleme yönteminde aktif bir role sahip olabileceği iddia ediliyor. CHP Tüzük Komisyonu, aday belirleme yöntemi, milletvekilliği ve belediye başkanlığında dönem sınırı uygulamaları üzerinde yoğun mesai harcıyor. Ayrıca, iki yılda bir yapılan kurultayın üç yıla çıkarılması planlanıyor.

Parti kaynaklarına göre, tüzükte özellikle milletvekili aday belirleme işlemleri sırasında ön seçim hükmü altına alınmak isteniyor. Milletvekilliği ve belediye başkanlığı adaylıklarında üç dönem sınırlaması getirilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, iki yılda bir yapılan kurultayın üç yıla çıkarılmasına yönelik değişikliğin de tüzükte yer alabileceği öne sürüldü.