CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Cemil Tugay’ı belirlediği Parti Meclisi toplantısı sonrasında, mevcut belediye başkanı Tunç Soyer sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Genel Merkez’in gizli bir şekilde yaptığı çalışmalar, iddia edilen memnuniyet anketleri, sayısı, yöntemi ve sonuçları ne usule ne de esasa uygundur” ifadelerini kullandı.
Cemil Tugay’ın adaylığı, AKP’li iş insanı Mehmet Cengiz ile ilişkilendirilmesi nedeniyle, özellikle İzmir’de olmak üzere eleştirilere maruz kaldı. Tugay, 1967 doğumlu ve CHP’den Karşıyaka Belediye Başkanı olarak görev yapan bir isim. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve 30 yıl hekimlik yapan Tugay, uzmanlık eğitimini Ankara Numune Hastanesi ve ABD’de aldı. Türk Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyesi de olan Tugay, 2019 yılında yüzde 70,85 oy alarak belediye başkanı seçildi. Mavişehir, Cengiz İnşaat’a peşkeş çekildi Tugay, belediye başkanı olduktan sonra yaptığı tartışmalı işlerle gündemde kaldı.
2019 yılının Kasım ayında Belediye Meclisi’nin aldığı kararla, Mavişehir’deki denize yakın konut imarlı arsanın bir bölümü borç azaltma bahanesiyle satıldı. 2 bin 293 metrekarelik bölüm için 32 milyon 102 bin 140 TL değer biçilmişti. Cengiz İnşaat’ın itirazı üzerine özel bir değerleme şirketi tarafından verilen rapora göre, belediyenin bölümü 20 milyon TL’ye satıldı. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, “Satış işlemi doğrudur” dedi, ancak bu açıklama odanın genel merkezi tarafından eleştirildi.
Satışı “yasal” bulan Tuğba Yıldırım, Karşıyaka Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü olarak atandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, Karşıyaka Belediyesi’nden aldığı belgelere dayanarak, Mavişehir’in uzun zamandır yağmalandığını, bölgedeki boş ve imarlı arsaların çoğunun Cengiz İnşaat’a verildiğini duyurdu. “Mavişehir’de Emlak GYO ve TOKİ’ye ait arsaların bir kısmı 2010 yılının Eylül ayında gazete ilanıyla satılmış, 2012 yılında ise Mavişehir İmar Planları kapsamındaki bölgede, yaklaşık 235.000 m² büyüklüğündeki boş ve imarlı arsaların yüzde 91’i aynı sermaye grubuna (Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş) satılmıştır.”
İmara uygun olmayan yapılaşma 2021 yılında ise Karşıyaka Belediyesi’nin hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı kat sayılarına ilişkin ŞPO davalar açtı. Oda, sahil şeridindeki yapılaşmanın İzmir kent kültürüne ters ve çevredeki yapılara uymayan bir şekilde arttırıldığını söyledi. Taşınmaz satıldı Karşıyaka Belediyesi geçen aylarda da bu sefer bir taşınmaz satışıyla gündeme geldi. ŞPO İzmir Şubesi, belediyenin uygulama imar planında “PTT alanı” olarak belirtilen alanı sattığını bildirdi. İşçilerin hakkı ihlal edildi Cemil Tugay’ın belediyesi, sadece kent suçlarıyla değil, aynı zamanda hak ihlalleriyle de gündeme geldi. Belediyeye bağlı Kent AŞ ve Personel AŞ şirketlerinde çalışan işçiler, geriye dönük hakları, ücretlerinin eksik ve gecikmeli ödenmesi nedeniyle işi bıraktılar. İşçilerin maaşları, bordrolarda gösterilmesine rağmen uzun süre düzensiz ve geç ödendi.