CHP'den seçim hazırlığı: 5 aşamalı program CHP'den seçim hazırlığı: 5 aşamalı program

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, "Çiftçilerimizin kamu ve özel bankalara olan borçları derhal en az 5 yıla bölünerek, faizsiz yapılandırılmalı" dedi.

Manisa’nın Akhisar ilçesi Sarıçalı Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya gelen Bakırlıoğlu, çiftçilerin Tarım Kredi, kamu ve özel bankalara olan borcunun toplam 700 milyar lira olduğunu belirtti ve şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çiftçiler borçlarını ödemek için tarlasını ya da traktörünü satışa çıkardı. Çiftçilerimizin 700 milyar lira olan borcu, ödenemez. Türkiye’nin her yerinde çiftçilerimizin feryatları var. Karadeniz’de fındık, çay üreticileri ile Manisa’daki üreticilerimiz aynı durumda; benzer manzaralar var. 700 milyar liralık toplam borcun 550 milyar lirası kamu bankalarına, 150 milyar lirası ise özel bankalara yapılmış borç. Yıllardır iktidarı uyarıyoruz; bu borcun buraya kadar gelmemesi lazımdı. Bu sene çiftçilerimiz ‘biz bu borcu ödeyemeyiz’ diyor. Yapılması gereken şey belli, buradan iktidara sesleniyoruz: derhal çiftçinin kamu ve özel bankalara olan borçları yapılandırılmalı. 1-2 yıllık değil, en az 5 yıla bölünüp; faizsiz yapılandırılması gerekiyor ki üreticilerimiz nefes alıp; yeniden üretim yapabilsinler. Ama bu da yetmez. Ayrıca çiftçilerimize önümüzdeki sene yeniden üretime katkı sağlayabilmeleri için ucuz faizli kredi verilmesi lazım ki önümüzdeki sene bu tarlalar boş kalmasın. Şu an çiftçilerimiz Ziraat Bankasına gidip 'borcumu ödeyemeyeceğim' dediğinde yüzde 50 faizle borçları bir yıl öteleniyor. Bu faiz oranlarıyla çiftçilerin önümüzdeki yılda bu borçları ödeme şansı yok. Bu konu memleket meselesidir. Sürekli ‘beka sorunu’ diyorlar; asıl beka sorunu topraklarımızın ekilip biçilmeyecek hale gelmesidir."

Kaynak: Haber merkezi