Politika

CHP'den emekli aylıkları için kanun teklifi

CHP, 2024 ve 2025 yıllarında ilk defa emekli olacak çalışanlara bağlanacak aylıklar arasındaki farkın giderilmesi için Meclis'e kanun teklifi sundu.

Abone Ol

CHP'li Gamze Taşcıer, 2024 ve 2025 yıllarında ilk defa emekli olacak çalışanlara bağlanacak aylıklar arasındaki farkın giderilmesi için Meclis'e kanun teklifi sundu. Taşcıer, mevcut sosyal güvenlik sisteminin sorunların kaynağı olduğunu belirterek, "2008'de reform olarak sunulan 5510 sayılı Kanunla emekli aylığı hesaplama ve bağlama oranlarını değiştiren AKP iktidarıdır," dedi. Teklifin, aylıklar arasındaki adaletsizliği ortadan kaldırmayı amaçladığını kaydetti.

Taşcıer, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacak çalışanlar arasındaki yaklaşık yüzde 30'luk farkın giderilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi. Teklif, emekli aylığına esas alınacak güncelleme katsayısının 2024 yılı için 1,8616 olarak uygulanmasını öngörüyor.

Taşcıer, mevcut sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez olduğunu belirterek, "Milyonlarca emekliyi ve emekli olacak yüzbinlerce kişiyi sefalette eşitleyen bir ekosistem inşa ettiler. 5510 sayılı kanunla emeklilerin yaşam koşullarını düzeltemezsiniz," dedi. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin kaynak yetersizliği değil, siyasi tercihler nedeniyle sorunlu olduğunu vurguladı.

Taşcıer, "5510 sayılı Kanun, Türkiye'de bir sosyal güvenlik şemsiyesi olmaktan çıkmıştır. Emekliyi ve emekçileri güvencesiz yaşamaya mahkûm eden bir sosyal sadaka sistemine dönmüştür. CHP olarak, reform değil devrim yapılması gerektiğini ifade ediyoruz," dedi.