CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, İzmir'de devam eden orman yangınlarının Türkiye'nin acil durum yönetimindeki ciddi zafiyetleri bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Bağcıoğlu, yangınla mücadelede kullanılan araçların etkinliği ve afet organizasyonunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bağcıoğlu, İzmir'de üç gündür devam eden yangınlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) doğal afetlerde kritik bir rol oynadığını, ancak mevcut planlarda bu gerçekliğin yer almadığını ifade etti. Orman Genel Müdürlüğü'nden daha fazla TSK hava aracının yangınlara müdahale ettiğini, ancak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) temsilcisinin Ulusal Afet ve Acil Durum Kurulu'nda yer alamadığını belirtti.

6 Şubat Depremi gibi büyük afetler dikkate alınarak, Türkiye Afet Müdahale Planı'nda MSB/TSK'ya "Ana Çözüm Ortağı" görevi verilmesi gerektiğini savunan Bağcıoğlu, "Destek Çözüm Ortağı" yaklaşımının terk edilmesi gerektiğini söyledi. Bu değişikliklerin, TSK'nın imkan ve kabiliyetlerinin daha etkili kullanılmasına olanak tanıyacağını ve sorumluluk almada hayali bariyerleri ortadan kaldıracağını belirtti.

Bağcıoğlu, yangın mevsimi öncesinde hava araçlarının tedariki, desteklenmesi ve etkin kullanımı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kapsamlı bir strateji oluşturulmadığını ve bunun yaşananların tesadüf olmadığını gösterdiğini ifade etti. Her yıl artan orman yangınları ve buna bağlı felaketlerin, acil durum yönetiminde daha proaktif bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Yangınla mücadeledeki zafiyetlerin, Türkiye'nin afet yönetiminde yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Bağcıoğlu, bu yaklaşımların tüm paydaşların katılımıyla tartışılması gerektiğini söyledi. Türk Hava Kurumu'nun (THK) kayyum rejiminden kurtarılması, yangın söndürme faaliyetlerinde görev alacak pilot ve operatörlerin THK tarafından eğitilmesi, uçak ve helikopterlerin bakım ve onarımlarının THK tarafından yapılması gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, TUSAŞ tarafından amfibik özellikli bir uçağın geliştirilmesi ve yangın söndürme maksatlı yüksek kapasiteli su taşıma kabiliyetine sahip bir İHA filosunun teşkil edilmesi gerektiğini belirtti.

Bağcıoğlu, ormanları korumak için gereken tüm önlemleri almanın herkesin sorumluluğu olduğunu ve doğanın sunduğu güzellikleri korumanın gelecek nesillere bırakılacak en değerli miras olduğunu vurguladı. Yangına müdahale eden tüm kahraman personele başarılar dileyen Bağcıoğlu, bu mücadelenin sadece cesaretle değil, etkin bir yönetim ve planlama ile anlam kazanacağını belirtti. Hükümetin, bu konudaki eksiklikleri görüp gerekli adımları atmasının, gelecekte yaşanabilecek felaketlerin önlenmesi için hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.