Güneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Cildimizde iyi ve kötü olarak farklı bakteri türleri yaşamaktadır. Peki iyi bakterileri nasıl arttırabiliriz. Dermatolog Yasemin Fatih Amato tüm detayları ile cildin hızlı yaşlanmasını anlattı. İşte detaylar…
Dermatolog Yasemin Fatih Amato’ya göre; “Cilt üzerinde bulunan çeşitli bakteri, mantar, virüs ve diğer mikroorganizmaların toplamı cildin kalitesini gösteriyor. Cildin mikrobiyotasının cilt sağlığı ve yaşlanma süreçleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu anlaşıldı, mikrobiyotanın dengesi, cildin koruyucu bariyer fonksiyonunu desteklediğini ve sağlıklı bir cilt için önemli olduğunu belirtir. Cildin yaşlanma hızının, cilt üzerinde yaşayan bakterilere bağlı olduğu teorisi cilt mikrobiyomunu inceleyen bilim insanları tarafından hala araştırılıyor ama yapılan araştırmalar bunu doğrular nitelikte.”
GENÇLERİN CİLDİYLE YAŞLILARINKİ ARASINDA FARK VAR MI?
Daily Mail’e konuşan Dermatolog Dr. Jason Thomson, bu tür araştırmaların bazı durumların tedavisine yardımcı olduğunu, kullanılan bazı etkili tedavilerin, belirli cilt hastalıklarında mikrobiyomun belirli bileşenlerini hedef aldığını söyledi.
Bu araştırma kapsamında bilim insanları, 20-26 ve 54-60 yaşları arasındaki iki grup kadının yanaklarındaki bakterilerle kolajenin miktarını ve kalitesini analiz etti. Daha genç cilt, daha fazla neme ve daha güçlü kolajene sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda farklı bakterilere de sahipti.
Genellikle cilt tarafından üretilen yağda bulunan ve akne ile ilişkilendirilen ‘cutibacterium acnes’ bakterisi, genç insanlarda daha yaygın görülüyor.
biorxiv.org'da yayımlanan çalışmaya göre, sağlıklı insanlarda hiçbir soruna yol açmayan ancak bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde enfeksiyonlara neden olabilen ve ciltte yaygın olarak bulunan bir bakteri olan Staphylococcus epidermidis'in oranı ise yaşlılarda gençlere kıyasla daha yüksek.
Araştırmanın başyazarı Julia Oh’a göre; "Yaşlanan yüz derisindeki farklı mikropların çeşitliliğinde ve türlerinde çok sayıda değişiklik bulduk. Diğer çalışmaların cilt mikrobiyomunun cilt bariyer onarımını etkileyebileceğini gösteriyor. " dedi.
Londra'daki özel bir klinikte dermatolog olan Dr. Catherine Borysiewicz, "Kolajen, elastin ve bunları üreten yapılar cildin yüzeyindeki mikrobiyomdan çok daha derindedir. Bununla birlikte, bu yapıların bağışıklık tepkisiyle uyarılabileceğini biliyoruz ve bu nedenle cildin bağışıklık sisteminde önemli bir rolü olduğunu bildiğimiz mikrobiyomla çalışarak kolajen ve elastin seviyeleri üzerinde bir etkisi olabilir.” Giderek artan kanıtlar, insanların cilt mikrobiyomunun bileşimi ile sedef hastalığı, akne ve dermatit gibi durumlar arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Bradford Üniversitesi Cilt Bilimleri Merkezi'nde araştırmalar yapan bilim insanı Dr. Gill Westgate’e göre ise; “Orada neyin olacağını belirleyenin çevre olduğunu biliyoruz. Bu durumda en olası açıklama, yaşın cildi değiştirdiği ve bunun da bakterileri ve diğer mikroorganizmaları değiştirdiğidir ancak bu, mikrobiyomun cilt yaşlanmasında bir rolü olmadığı anlamına gelmiyor.”
Dr. Westgate sözlerine şöyle devam etti: “Yaşla birlikte bağışıklık sisteminin işlevi azalır, dolayısıyla cilt mikroflorası ve bağışıklık sistemi arasındaki iletişim daha az etkili olur. Sonuç olarak cilt daha kolay hasar görür ve iyileşmesi daha uzun sürer."
Genç bir cildin tam mikrobiyomu belirlemek mümkün olsa bile, bir bireyin mikrobiyomunda kalıcı bir değişiklik yapmak kolay değildir.
Dr Westgate, cilt için probiyotikler kullanılabileceğini söyledi; “İyi bakterilerin büyümesini teşvik etmek için cilt ortamını değiştirmenin işe yarayabileceğini, örneğin kuru ciltten kurtulmak için günlük nemlendirme yapılmalı, çalışmaların iyi nemlendirilmiş cildin daha sağlıklı bir mikrobiyoma sahip olduğunu gösteriyor. İyi bakterileri artıran canlı organizmalar içeren probiyotik ürünleri kullanın.”
(Kaynak: Hürriyet Gazetesi)