Vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken önemli bir vitamin olan A vitamininin, gerekli miktarda temin edilmediği durumda ciltte kuruluğa neden oluyor.
A vitamini ve D vitamini eksikliğinden dolayı oluşan cilt kuruluğu, A vitamininin cilt üzerindeki nem dengesini korumasını sağlarken, cildin dış etmenlerden mümkün olduğunca zarar görmesine engel oluyor.
D vitamini yeterli miktarda alınmadığında aynı şekilde A vitaminin verdiği etkiyi yaratır. D vitamini eksikliğinde gözle görülür şekilde cildinizde kuruma olur. Özellikle D vitamini kaynağı olan güneşe, çok az çıkıyorsanız vücudunuzda birçok zararlı duruma göz yumuyorsunuz anlamına gelir. A vitamini ve D vitaminini barındıran besinler aşağıdaki gibidir.
A Vitamini Barındıran Besinler:
Mango
Domates
Peynir
Yumurta
Biber
Havuç
Süt
Brokoli
Ispanak
Kavun
D Vitamini Barındıran Besinler:
Kırmızı et
Yumurta sarısı
Ton Karides
Mantar
Somon balığı
Tavuk
Sardalya
Ek olarak da güneş ışınları en etkili D vitamini kaynağıdır. Aşırı şekilde güneş ışığından da kaçınmanız gerekir.
Kuru Ciltler İçin Hangi Vitaminler Kullanılır?
Kuru cilde sahip A vitamini başta olmak kaydı ile E vitamini, D vitamini, C vitamini gibi vitaminleri almaları gerekir. Bu vitaminlerin dışında Omega 3, Omega 6, çinko ile antioksidan içeren besinlerin cilt kuruluğuna olumlu katkısı olduğundan alınması gerekir. Özellikle A ve D vitamini eksikliğinde cilt kuruluğunun yaşanması çok büyüktür.
Sağlıklı bir cilt için ve aynı zamanda canlı bir görünüm için dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Cildinizin sağlıklı ve canlı görünmesi için almanız gereken en temel vitamin A vitamini olarak karşımıza çıkar. Daha sonrasında çeşitli besinlerden ve güneş ışınlarından yararlanarak D vitamini almak cilt sağlığına iyi gelir.
İlgili İçerik: Kuru Cilt Bakımı
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisi?
Sedef hastalığı,
Kontakt dermantit,
Stopik termalited,
Hipotiroidi,
Böbrek rahatsızlıkları,
Şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarda Cilt kuruluğu görülür.
Cilt kuruluğu hastalıkların habercisi olabileceği gibi vitamin eksikliğinin de habercisi olabilir. Cildi kuru olan her bireyin hasta olacak diye bir koşul bulunmaz. Sadece vitamin eksikliğinden ya da dönemlik olarak (özellikle kış aylarında) cilt kurulukları yaşanabilir.
Cilt kuruluğunun yanında Yukarıdaki hastalıkların bir takım belirtileri bulunur. Bu belirtiler en belirgin şekilde karşınıza çıkıyorsa en yakın doktora kısa sürede gidilmesi gerekir. Cilt kuruluğunu önemsiz görmek yanlış bir tutumdur. Takip edilmesi ve gerekli durumda takviye yapılması gerekir.
D Vitamini Kuruluk Yapar Mı?
D vitamini kuruluk yapmaz. Eksikliğinde kuruluk ile karşı karşıya kalmanız mümkündür. D vitamini cildin canlı ve güzel gözükmesi için etkili bir vitamindir. Bu yüzden kesinlikle vücuda düzenli olarak yeterli miktarda alınması gerekir.
Güneş ışınları D vitamini almak için en kolay yoldur. Vücudunuz yeterli bir zaman aralığında her gün güneş ışığı ile bütünleşirse hem gerekli vitamin takviyesi yapılmış olur hem de cildinizi kuru kalması önlenmiş olur.
B12 Eksikliği Cilt Kuruluğu Yapar Mı?
B12 vitamini eksikliği Cilt kuruluğu yapar. B12 vitamini cilt kuruluğunun yanı sıra vücudumuza farklı şekillerde de etki yapar. B12 vitamini eksikliğiniz olduğunda;
Unutkanlık
Yorgunluk,
Halsizlik,
Üşüme,
Güçsüzlük,
Kalp çarpıntıları,
Aşırı sinirli olma ve depresyon durumu,
Buzullarda uyuşma yaşanması,
Kilo kaybı,
Cilt kuruluğu ve cansız bir cilt oluşması,
Dikkat eksikliği gibi birçok durumla cilt kuruluğu ile birlikte karşılaşmanız mümkündür.
B12 vitamini A vitamini ve D vitamini kadar cilt kuruluğunu etki etmese de belirli bir düzeyde cildin kuru kalmasına neden olabilir. Bu yüzden gerekli besinlerden B12 vitaminini almak hatta doktor tavsiyesine göre takviye yapmak gerekir.