Politika

Davutoğlu'na Alparslan Türkeş'ten Cevap Veren Mektup

Başbakan Davutoğlu’nun, “Menderes asılırken MHP nerdeydi” sözleri tartışma konusu olmuştu.

Abone Ol

Başbakan Davutoğlu’nun, “Menderes asılırken MHP nerdeydi” sözleri tartışma konusu olmuştu ancak Alparslan Türkeş’in konu ile ilgili mektubu ortaya çıktı. Türkeş o dönem Adnan Menderes’in idamına karşı çıkmış!

Başbakan Ahmet Davutoğlu Uşak mitinginde “Menderes asılırken MHP neredeydi” diyerek ilginç bir çıkış yaptı.

Sosyal medyada ve muhalif siyasiler kanadında bu bir gaf ve tarih bilmezlik olarak algılandı.Az da olsa bazı insanlar -ben de dahil- bu söz ile şu anda mecliste olan MHP’yi değil de, MHP’nin kurucusu rahmetli Türkeş’i hedef aldığını düşünüyor.

Türkeş’in darbede ve idamın infazında rol oynadığı iddiası yeni değil. Eskiden iktidarın destekçisi şimdi de haşhaşiler olarak anılan cemaatin lideri Gülen de Türkeş’e bu konuda ithamda bulunmuştu.

Peki Menderes asılırken Alparslan Türkeş neredeydi ve ne yapmıştı?

Alparslan Türkeş o sıralarda Yeni Delhi’deydi ve idamı durdurmak istedi. Türkeş Bey, Yeni Delhi’den kaleme aldığı bir mektupta, idamın 27 Mayıs’ın ruhuna aykırı olacağını ve milli birlik ve beraberliğin zarar görüp, Türk devletinin Dünya devletleri karşısında da zarar göreceği fikrini savunmuştur. Hem siyasal hem de hukuksal gerekçelerle karşı çıktığı infazın gerçekleşmesi durumda Cemal Gürsel’i şu şekilde uyarmıştır: “Aksi hâlde (idamın gerçekleşmesi durumunda) , millet ve tarih önünde sorumlu olacağınızı hatırlatırım. Saygılarımla.” [1] Alparslan Türkeş Bu mektup sanıyorum, hem Davutoğlu’nun “MHP neredeydi?” hem de Fethullah Gülen’in “Menderes’in asılmasının vebali Türkeş’in boynunadır, onu hala affedemedim.” [2] sözünün riyakarlığını ortaya koymaya yeterlidir. “Menderes Cumhurbaşkanı Olmalıdır” Bu mektuptan ayrı olarak Başbuğ’un daktilosundan çıkan bir mektup daha var. Bu mektup dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Cemal Gürsel tarafından Alparslan Türkeş’e yazdırılıyor

. Cemal Gürsel’in meşhur veda mektubu…

Cemal Gürsel’in eski yazı ile yazmış olduğu mektup, merhum Türkeş tarafından üç nüsha halinde ve gizli olarak yeni yazıya çevriliyor. Bir nüsha dönemin Milli Savunma Bakanı İbrahim Ethem Menderes’e gönderiliyor. Bir nüsha Cemal Gürsel’de kalırken, son nüsha Alparslan Türkeş’de kalıyor. Mektupta Cemal Gürsel, Demokrat Parti’nin yanlışlarından bahsediyor ve dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan da şikayet ediyor. Dahası Celal Bayar’ın cumhurbaşkanlığından istifa etmesi gerektiğini ve yerine merhum Adnan Menderes’in seçilmesi gerektiğini tavsiye ediyor

. Malumunuz bu istekler gerçekleşmiyor ve gerçekleşen 27 Mayıs darbesiyle merhum Menderes’in idamına giden süreç yaşanıyor. 27 Mayısla birlikte Cemal Gürsel kendi elinde tuttuğu nüshada, Adnan Menderes’le ve cumhurbaşkanlığıyla ilgili yorumları değiştiriyor. Ethem beye gönderilen nüsha gereği Menderes ile ilgili yorum günümüze kadar geliyor. Bu iki mektubun bize gösterdiği merhum Türkeş’in malum infaza karşı olduğu ve ciddi şekilde uyarılarda bulunduğudur. Dahası demokrasinin yüz karası dediğimiz o sürecin tam tersini tasavvur eden, yani Menderes’in cumhurbaşkanlığını isteyen mektup Alparslan Türkeş’in daktilosundan çıkmıştır ve MHP de Menderes’in asıldığı zamanlarda Alparslan Türkeş’in daktilosundadır.