İnsansız sualtı planörü “Deniz Kâşifi”, Marmara’da müsilaj için suya indirildi.

İş Bankası tarafından bilimsel çalışmalara destek olmak amacıyla Aralık 2022’de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına verilen “Deniz Kâşifi” adlı insansız sualtı planörü, oksijen seviyelerinin en aza indiği kritik dönemde rotasını Marmara Denizi’ne çevirdi. Deniz Kaşifi, müsilaja yönelik riskleri detaylı bir şekilde araştırarak, kapsamlı bir veri seti hazırlayacak.

“Deniz Kâşifi”nin ikinci kez Marmara sularına indirilmesi hakkında bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, toplantıda yaptığı konuşmada, bilim dünyasının yıllar önce dikkat çektiği müsilaj sorununun, 2021’in yaz aylarında Marmara Denizi’nin üzerini kaplayan olağandışı ve endişe verici görüntülerle kamuoyunun gündemine ggelen kirliliğin boyutunu net bir şekilde gözler önüne serdiğini hatırlatarak, "Sürdürülebilirliği ilke edinmiş bir banka olarak deniz kirliliğini herkesin ortak meselesi olarak görüyoruz. Deniz kaynaklarını korumak için neler yapılabileceğine dair bilim insanları ve alanında uzman sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içindeyiz. ODTÜ ile yaptığımız işbirliğiyle bilimsel araştırmaların kapsamının genişletilmesini hedefliyoruz. Deniz Kâşifi, iklim değişikliğinin denizlerdeki olumsuz etkileri başta olmak üzere yüksek veri ihtiyacı duyulan sorunların tespiti, takibi, çözüm önerileri geliştirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi için veri topluyor. Bu veriler, Marmara’da yaşanan müsilaj gibi felaketlerin ve kirliliğin önlenmesinin yanı sıra deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğine yönelik bilimsel çalışmalara katkı sunması açısından da büyük önem taşıyor” dedi.

BÜTÜN DENİZLERDE ÇALIŞMA YAPILACAK

Deniz Kaşifi ile sadece Marmara ve Akdeniz'de değil, bütün denizlerde çalışma yürüteceklerini dile getiren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu de Marmara Denizi'nde görülen müsilaj için umutlu konuştu. Salihoğlu, “Marmara için her zaman umut var. Akdeniz’den gelen oksijenli suyun Marmara’ya yayılması önemli. Kendi haline bıraksak birçok sorunu ortadan kaldıracağız. Yaptığımız ölçümlerde müsilajda bir düşüş ya da artış görmüyoruz. Kirletici yüklerin baskısı aynı şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Deniz Kâşifi’nin yapımı ile ilgili bilgi veren ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Devrim Tezcan, “Deniz Kâşifi ile Marmara ve Akdeniz çalışmalarının yanı sıra tüm denizlerimizde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Cihaz Akdeniz’de 21 gün kendi kendine çalıştı. Bu Türkiye’de otonom bir cihazın çalıştığı en uzun süre. Maksimum bin metre derinliğe ulaşıyor. 60 gün kendi başına denizde kalabiliyor; su yüzeyine çıkarak uyduyla verileri paylaşıyor. Rotayla ilgili değişiklik istiyorsak, cihaz yeni rotasına yönleniyor. Kirliliklerin araştırılması konusunda önemli bir cihaz” değerlendirmesinde bulundu.