Ercan, Halk TV’deki bir yayında, 3 bölgeyi özellikle vurguladı ve tedbirli olunması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin her yerinde devam eden sarsıntılar nedeniyle deprem uzmanlarının yaptıkları açıklamalar büyük ilgi görüyor. Deprem uzmanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda bulgularını ve önerilerini halkla paylaşıyor. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Halk TV’ye katıldığı bir programda, deprem beklediği bölgeleri sıraladı ve uyarılarda bulundu.

EN ÇOK KORKTUĞU 3 BÖLGEYİ SÖYLEDİ

Ercan, korktuğu 3 bölgeyi şöyle açıkladı: “Bir tanesi Palu ile Karlıova arası diğeri Malatya kırığı ama olasılığı az, bir tanesi de Pazarcık-Yeseve Kolu”. Ercan’ın yaptığı değerlendirmelerden bazıları şunlar: “Malatya’dan Pütürge’ye kadar olan bölge kırıldı, Palu’ya kadar geldi. Bu bölgede kısa sürede yıkıcı bir deprem olmasını beklemiyoruz. Deprem ne kadar sık olur? Bölgedeki gerginliğin birikme hızına göre değişir. Doğu Anadolu’da gerginlik genelde yavaş yavaş birikir. Ama bazı yerlerde, özellikle kuzeyde; Pütürge ile Karlıova arasında yılda yaklaşık 1 santimetrelik bir birikme var. Hız arttıkça deprem de artar bölgede.

“KORKULAN BÖLGE: PALU-BİNGÖL-KARLIOVA”

Deniz Kıyısındaki Bölgeler Deprem Riskinde Öne Çıkıyor Deniz Kıyısındaki Bölgeler Deprem Riskinde Öne Çıkıyor

Şu anda korkulan bölge: Palu ile Bingöl-Karlıova arasıdır. Bir de kırıkların tam kesiştiği yer Kahramanmaraş ile Malatya arasındaki Sürgü-Çardak Kırığı ve Çöşnük kırığının olduğu yer. Doğanşehir kırığının olduğu yer. Bu yerler, 5.5-6 büyüklüğünde deprem çıkarabilir. Ama bunlar yıkım yapmaz. Bu bölge rahatladı artık. Bingöl-Karlıova’nın gerilimi çok yüksektir. Karlıova’nın bulunduğu yer Doğu Anadolu kırığı ile Kuzey Anadolu kırığının tam kavşağındadır. Tabii bu Karlıova kırıldıktan sonra gerginliğin bir kısmı Erzincan’a doğru gider. Orada da bir gerginlik birikmesi olur. Kuzey Anadolu kırığında gerginliğin birikme hızı yılda 2-3 santimetredir. Bu da demektir ki bu yerlerde daha sık deprem olur. Malatya’nın batısında Kemaliye’ye doğru ve oradan Ovacık’a doğru giden Malatya kırığı var. Bu kırık uzun zamandır çok deprem vermedi. Bu kırığın deprem verebilme ihtimalini şu anda bilmiyoruz.

Özellikle Hataylıların çok ilgilendiği, deprem aslında Ölüdeniz kırığının Kuzey ucunda başladı. Pazarcık ve Narlı da kırıldı ama çok beklenmedik bir şekilde bu deprem dalgaları oluştu. Narlı ve Pazarcık’ta oluşan deprem dalgaları normalde güneye doğru gidip Ölüdeniz-Yeseme kırığını kırması gerekirken bu kuzeye doğru gitti ve Doğu Anadolu kırığına geçti. Oradan Malatya’ya doğru geldi ve önce Malatya’yı yıktı sonra çok beklenmedik bir şekilde geri döndü. Kahramanmaraş’ı yıktı sonra durmadı oradan da Kırıkhan’a doğru gitti ve korkunç bir olay oldu. Bu çok nadir görülen bir olay… Dalga, Kırıkhan’a gelince Hatay da yorganın kenarı gibi sallanmaya başladı. Hızı böylece yükseldi. Yani hallaç pamuğu gibi savurdu.

“BAHSETMEM GEREKEN YER: ÖLÜ DENİZ KIRIĞI”

Bahsetmem gereken yer Ölü Deniz kırığı; Filistin, İsrail, Etiyopya’ya kadar uzanıyor. Bizdeki kısmına Yemesek kolu diyoruz. Yemesek kolu da Gaziantep’in doğusundan Kilis’in içine oradan da Halep’e giriyor. Bu yer geçmişte çok büyük depremler vermiş. Halep’te Osmanlı zamanında 7.5’lik depremler olmuş. Bu bölge şu anda sakin. Normalde bunun 2023’te ilk depremle birlikte kırılması lazımdı ama bu kırılmadı, duruyor. Neden kırılmadı bilmiyoruz ama bu çok olağandışı bir durum. Kırılacak mı kırılacak. Bu kırılırsa ne olur? Bu kırılırsa Gaziantep, Kilis, Osmaniye ilk etkilenecek yerlerdir. Kahramanmaraş ikinci derecede etkilenir. Hatay’ı da etkiler mesela. Yemesek kırığı güneye doğru giderken Reyhanlı’yı ve Hassa’yı çok ciddi etkiler. Halep’i hallaç pamuğu gibi savurur. Ben, korktuğum 3 yeri söyledim size… Bir tanesi Palu ile Karlıova arası diğeri Malatya kırığı ama olasılığı az, bir tanesi de Pazarcık-Yeseve Kolu…”