Yalova, Ankara, İzmir ve İstanbul’da vatandaşların devre mülk vaadiyle dolandırıldığı şikayeti üzerine Yalova Cumhuriyet savcılığı harekete geçti. 

Dolandırıcıların mağdur ettiği bir grubun şikayeti üzerine açılan davada Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı, 52 kişi hakkında 110 sayfalık, "Tacir veya şirket yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetmek"ten iddianame düzenledi. İddianame Yalova 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yine Yalova'da açılan başka bir  dava da 18 Temmuz'da Yalova 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, 26 kişiye satılması gereken bir devre mülkün 530 kişiye satıldığını belirterek mağdurları haklı buldu. 

Paravan şirket kurup devre mülk sahiplerini dolandıran şüpheliler polis ekipleri tarafından takibe alındı.

Şüphelilerin, paravan şirket üzerinden devre mülk sahiplerini arayıp, sahibi oldukları devre mülkleri yabancı yatırımcılara yüksek fiyatlara satabileceklerini söyledikleri, bu kişileri güven sağlamak amacıyla kurdukları paravan şirketlere çağırdıkları ve burada müştekilerin telefonlarına onlardan habersiz mobil bankacılık uygulaması yükleyip, kredi çektikleri tespit edildi.

BAŞKA İLLERDEKİ ATIL DEVRE MÜLKLER İÇİN SÖZLEŞME YAPILMIŞ

Dolandırıcıların, çekilen kredileri kendi hesaplarına aktardıkları ve yine güven oluşturmak adına başka illerde atıl durumda bulunan devre mülklere dair satış sözleşmesi imzalattıkları belirlendi. 220 kişiyi dolandıran 34 şüpheli, Kocaeli merkezli İstanbul, Yalova, Sakarya ve İzmir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonla yakalandı.

Şüphelilerin ikametleri ve 2 paravan şirket ofislerinde yapılan aramalarda ise 2 ruhsatsız tabanca, çok sayıda dijital materyal, mağdurlara ait çok sayıda evrak, çok sayıda şirkete ait kaşe, suçta kullanılan telefonları, SİM kartları ve devre mülk sözleşmeleri ele geçirildi.

Gözaltına alınan 35 şüpheliden 5'i ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Kocaeli Adliyesi'ne sevk edilen 29 şüpheliden A.A. ,İ.U.İ., S.K., Z.Ö., H.T., Y. A. ve O.Z. ise tutuklandı.

PARALAR YURT DIŞINA KAÇIRILMIŞ

Mağdur avukatlarının iddiasına göre, bazı turizm şirketleri bu yöntemle yaklaşık bir milyar dolar kazanç sağladı. Elde edilen paraların küçük bir kısmıyla Türkiye'de oteller inşa edilirken, asıl büyük miktar ise yurt dışına aktarıldı.

Dolandırıldıklarını söyleyerek yargıya başvuranların ifadelerine göre, devre mülk satışlarından kaynaklı mağduriyetler incelendiğinde Karaderili Şirketler Grubu’nun adı öne çıkıyor. Sanık avukatlarına göre, ilk mağduriyetler 2000’li yılların başında yaşanmaya başladı ve farklı şirketler tarafından yaklaşık 22 yıldır on binlerce kişi dolandırıldı. Yine avukatlar sadece Karaderili Şirketler Grubu’na bağlı şirketlerin 100 bin kişiyi dolandırdığını belirtiyor. Bu kişiler 4 ay önce bir araya gelerek 'Turizm Mağdurları' adında bir platform da kurdu. Platforma 3 ay içerisinde 1500 kişi başvurdu. 

Ancak hem bu davalarla ilgilenen avukatlar, hem mağduriyetini dile getirerek şikayetçi olanlar, hem de 'Turizm Mağdurları Platformu' yöneticileri söz konusu şirketler tarafından aranarak tehdit edildiklerini iddia etti.