Dolar/TL'de yükseliş akşam saatlerinde hız kazandı. ABD 10 yıllık tahvil getirisinin 1,60 zirvesini görmesiyle dolar/TL akşam saatlerinde 7,44 seviyelerini gördü. Kur ardından 7,40'ın altına indi. Geçen hafta 6,9'a kadar gerileyen dolar/TL haftaya 7,01 seviyesinden başlamıştı. Hafta boyunca yukarı yönlü seyir izleyen dolar/TL'de haftalık bazda yüzde 5 yükseliş yaşandı.
Yeniçağ Gazetesi Ekonomi Yazarı Remzi Özdemir, dolar kurunda hareketliliği yorumladı.
Remzi Özdemir’in açıklamaları şu şekilde:
Türk Lirası'na bir darbe de Amerikan 10 yıllık tahvil faizinden geldi. Bu akşam ABD 10 yıllıkları 1.6 kadar yükseldi. Bu yükseliş, Türk lirasına satış getirdi.
Pandemi öncesi %1,6 civarında olan ABD 10 yıllık faizleri, bu yılın başında % 0,95 iken, saat 21.30 itibariyle %1.5'a kadar yükseldi. Tahvil faizleri bir ara 1.6'yı gördü.
ABD 10 yıllıkları yükselince, yatırımcılar riskli piyasalarda realize olarak, daha az riskli tahvile geçiyorlar. Bu da Türk lirası gibi zayıf para birimlerini olumsuz etkiliyor.
1 dolar saat 21.38 itibariyle 7.389'dan işlem görüyor.
An itibari ile ABD Tahvil faizlerinin yukarı hareketinden en fazla darbe yiyen iki para birimi var: 1 numara Güney Afrika Randı , 2 numara Türk Lirası...
VATANDAŞ BU KEZ YEMEDİ
Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş aslında günlerdir yaşanıyordu. Ancak Türkiye’ye kısa vadeli vur-kaç için giren yabancılar karlarını realize etmek için vatandaşın dolarını bozdurması için sürekli rapor yayınladılar. Bu raporlarda doların 6.50’ye kadar gerileyeceğini söyleyen yabancı bankalar, bu akşam 7.400 seviyesine kadar dolar almak zorunda kaldılar.
Doların 7 lira seviyesinin altına indiği hafta vatandaş Yeniçağ’ın da uyarısı ile elindeki doları satmadığı gibi yaklaşık 2 milyar dolar daha aldı.
Bu kez kazanan yerli yatırımcılar, kaybeden ise Londra tefecileri oldu.
Amerikan 10 yıllık tahvilleri yükseldiği sürece Türkiye gibi ekonomisi zayıf ülkelerin para birimi değer yitirecektir. Merkez Bankası’nın yapacağı tek şey yükselen kurlara faiz silahını çekmek olacak.
Remzi Özdemir
Özdemir, geçtiğimiz günlerde ise şu değerlendirmelerde bulunmuştu:
“YABANCI YATIRIMCILAR ÇEKİRGE GİBİ SÖMÜRÜYOR”
Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Remzi Özdemir, doların yükselme ve düşme sebeplerinden birinin de düşen borsaya ve yükselen faizlere çekirge istilası yaparcasına gelen yabancı yatırımcılar olduğunu söylemişti.
Özdemir, son 2 aydır Türkiye’de etkin rol oynayan bu yabancı yatırımcıların ciddi bir kazanç sağladığını ve Amerika’ya yöneldiklerine de dikkat çekmişti.
Çekirge sürüsü olarak nitelendirilen bu sıcak para fonları gittikleri ülkelerde kısa vadede adeta bayram havası estirdiklerini belirten Özdemir, "Hızlı para girişinden dolayı o ülkenin yerel parası güçleniyor ve borsası da yükseliyor. Ancak çıkışı da aynı hızda oluyor ve döviz yeniden yükselip borsa düşüyor" demişti.