Suriye’de Arap Sosyalist Baas Partisi’nin 1963’te gerçekleştirdiği darbe ile başlayan iktidar serüveni, yarım asırdan fazla süren siyasi hâkimiyetin ardından sona erdi.

Parti, 1970 yılında kendi içinde yaşanan bir darbe ile önemli bir dönüşüm geçirdi. Bu darbe sonucunda, partinin güçlü isimlerinden Hafız Esed yönetimi ele geçirdi. Esed, 1971’de Suriye Devlet Başkanı oldu ve sert politikalarıyla iktidarını sağlamlaştırdı. Hafız Esed’in 2000 yılında hayatını kaybetmesiyle, yönetim ailesi içinde kalmaya devam etti ve yerine oğlu Beşşar Esed geçti.

Beşşar Esed, başlangıçta modernleşme vaatleriyle dikkat çekse de yıllar içinde babasının izinden giderek otoriter bir yönetim anlayışı benimsedi. 2011’de başlayan Arap Baharı, Suriye’de de büyük bir ayaklanmaya yol açtı ve rejim karşıtı gruplar ülke genelinde etkinlik kazandı.

Guterres'ten Sudan'daki Saldırıya Sert Tepki Guterres'ten Sudan'daki Saldırıya Sert Tepki

Uzun yıllar süren çatışmaların ardından, rejim karşıtı güçlerin başkent Şam’a girmesiyle Beşşar Esed’in iktidarı son buldu.

ESED ŞAM'I TERK ETTİ

Uluslararası ajanslara konuşan Suriyeli yetkililer, Beşşar Esed'in başkent Şam'dan uçakla ayrıldığını ve bilinmeyen bir yere gittiğini açıkladı.

İnternetteki uçuş takip sitelerinde, Şam'daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus'un batısında görülen ancak sonra izi kaybolan bir uçağın Beşşar Esed'i taşıdığı iddia edildi.