Habererk / Bumin Kağan MUTİ
Yerkabuğunda gerçekleşen kırılmalar ve bu kırılmalar neticesinde açığa çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılması sonucu yer yüzünün sarsılması olayına deprem denmektedir.
Her sene ortalama olarak 500 bin deprem meydana gelmekte fakat bu depremlerin sadece beşte biri insanlar tarafından hissedilmektedir.
Dünyada bugüne kadar meydana gelmiş en büyük depremleri bu haberimizde listeleyeceğiz:
Şili Depremi 9,5
Bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem 22 Mayıs 1960’da Güney Amerika kıtası Şili’de gerçekleşmiştir. 9.5 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Pasifik Okyanusunda meydana gelen tsunami bölgede çok ciddi can ve mal kaybına sebep olmuştur. Depremin merkez üssü başkent Santiago de Chile'nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehriydi.
Ülkenin güney yakasında bulunan Puyehue Yanardağı da depremin etkisiyle haftalarca aktif kalmıştır.
Alaska Depremi 9,2
Tarih 28 Mart 1964. Alaska'da meydana gelen 9,2 şiddetindeki deprem, dünya tarihinde görülmüş en büyük 2. deprem olarak kayıtlara geçti. 3 dakika boyunca devam eden deprem sonrasında tsunami felaketi gerçekleşti ve 128 kişi hayatını kaybetti. Bölgede 310 milyon dolarlık da hasar meydana geldi.
Endonezya Depremi 9,1
Dünyanın en büyük üçüncü depremi Hint Okyanusu’nda Sumatra Adası’nın açıklarında meydana gelmiştir. 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğünde ölçülen deprem, toplam 40 ülkede yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açmıştır. Yaklaşık 10 dakika süren 9,1 büyüklüğündeki deprem Endonezya'nın yanı sıra Asya'nın kuzeyi ve Afrika’nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi. Dünyada gerçekleşmiş en büyük üçüncü deprem olan Endonezya Depremi 1 milyon 700 bin insanın evsiz kalmasına neden oldu.
Japonya Depremi 9 ve Tsunamisi
11 Mart 2011 yılında meydana gelen deprem, Japonya'nın Honshu kıyılarının açıklarında, 24 km derinlikte, 9 büyüklüğünde meydana geldi. 9 şiddetindeki bu deprem, Japonya tarihinde yaşanmış ve kayıtlara geçen en büyük deprem olma özelliğini taşıyor. Deprem sonrasında oluşan dev tsunami dalgalarının boyu 37.9 metreye kadar ulaşmıştı. Ülke genelinde çok büyük zarara sebep olan deprem 15.900 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Depremin ardından 2.531 kişi ise hâlen kayıp olarak belirtilmekte.
Deprem sonrası gerçekleşen tsunaminin etkisiyle bölgede bulunan nükleer reaktörler ağır hasar aldı ve tüm dünyayı olumsuz etkileyen radyasyon dalgalarına engel olunamadı.
Rusya Kamçatka Depremi 9
4 Kasım 1952'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem Rusya'nın doğusunu etkiledi.
Depremin gerçekleştiği Kamçatka bölgesi Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık sismik aktivitelerin yaşandığı “Pasifik Ateş Çemberi” adlı bölgenin kuzey uç kısmında yer alıyor.
Kamçatka depremi sonucunda 1 milyon doların üzerinde maddi hasar oluştu. 9 büyüklüğündeki depremde can kaybı kayıtlara geçmedi.
Şili Depremi 8,8
Şili’de Concepcion kenti bölgesinde 27 Şubat 2010 tarihinde meydana gelen depremin merkez üssü başkent Santiago'nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıktaydı. Yaklaşık bir buçuk dakika süren deprem, yerin 35 kilometre derinliğinde meydana geldi. 2 milyon insanı doğrudan etkileyen deprem sonucunda 500 bin ev yıkıldı ve ağır hasar aldı.
Küba Depremi 7,7
28 Ocak 2020'de merkez üssü Küba'nın güneyi ile Jamaika'nın 117 kilometre kuzeybatısı olan bölgede meydana gelen deprem, deniz tabanının 10 kilometre altında gerçekleşti. Bu deprem 1946 yılından sonra Karayipler'de gerçekleşen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti. 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremin etkilediği kentlerde büyük hasarlar gerçekleşmedi.