Birçok sektör ve disiplinle ilişkili olan ekonomi, kaynakların sınırlı olduğu dünyamızda insanların ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için yapılan faaliyetleri kapsıyor. Yatırımları en doğru şekilde yönetmek için ekonomi bilimi hakkında bilinçli ve fikir sahibi olmak avantaj sağlıyor. Öyleyse gel, ekonomiye dair bilmen gereken detaylara birlikte göz atalım!
1. Ekonomi Ne Demektir?
Ekonomi çeşitli kullanım alanlarına sahip olan kıt kaynakların üretim, dağıtım ve tüketim sistemiyle ilgilenen bir bilim dalı. Karar verme bilimi ya da servet bilimi olarak da anılan ekonomi, iktisat ile eş anlamda kullanılıyor.
Türk Dil Kurumuna göre ekonomi, “İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü; iktisat.” olarak açıklanıyor. Ekonomist Alfred Marshall’ın “Ekonomi, kıt kaynakların alternatif kullanım olanaklarını inceleyen bilim dalıdır.” şeklindeki açıklaması da kaynaklarda yaygın kullanılan tanımlar arasında yer alıyor.
2. Ekonominin Temel Amacı Nedir?
Ekonomi bilimi temelde insanların sınırsız kabul edilen ihtiyaçlarının kıt kabul edilen para ve zaman gibi sınırlı kaynaklarla mal ya da hizmet üretilerek karşılanmasını amaçlıyor. Ekonominin amaçları gereksinimlerin kaynakların en verimli şekilde kullanılarak karşılanması için üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerine yönelik alınan kararları kapsıyor.
3. Ekonominin Temel Kavramları Nelerdir?
Birçok farklı sektörle ilişki halinde olan ekonominin özünü oluşturan en temel kavramlar şöyle listeleniyor:
-
İhtiyaç: Bireylerin yaşamını sürdürebilmek ve refah seviyesini yükseltmek amacıyla karşılanması gereken tüm gereksinimleri ifade ediyor.
-
Üretim: Doğal kaynaklar, iş gücü, sermaye, girişimcilik gibi belirli kaynakların kullanılarak mal ve hizmetin tüketim için yaratılması sürecini açıklıyor.
-
Tüketim: Üretilen mal ve hizmetlerin talep edilerek satın alınması ve tüketim amacıyla kullanılması anlamına geliyor.
-
Arz ve talep: Arz üreticilerin fiyat karşılığında piyasaya sundukları mal veya hizmeti, talep ise tüketicilerin belirlenmiş fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal veya hizmeti ifade ediyor.
-
Fayda: Mal ve hizmetlerin ihtiyaç duyulanı giderme derecesini açıklıyor.
-
Kıtlık: Ekonomide sınırsız ihtiyaçların sınırlı imkanlarla karşılanması anlamına geliyor.
-
Mal ve hizmet: İhtiyaçların karşılanması için üretilen somut ürünlere mal, gerçekleştirilen faaliyetlere ise hizmet deniyor.
-
Fiyat: Tüketicilerin bir mal ve hizmete sahip olmak için ödediği para miktarını ya da değerler toplamını ifade ediyor.
4. Ekonominin Alt Dalları Nelerdir?
Hayatın her alanında kendini gösteren ekonomi bilimi temelde mikroekonomi ve makroekonomi olmak üzere farklı alt dallara ayrılıyor. Ekonominin diğer önemli alt dalları ise şöyle sıralanıyor: Toplumsal ekonomi, dış ticaret ekonomisi, para ve finansal ekonomi, enerji ekonomisi, çevre ekonomisi, uluslararası ekonomi, sağlık ekonomisi ve kalkınma ekonomisi. Şimdi, ekonomi bilimini daha iyi kavramanı sağlayacak en temel iki alt dalı olan makroekonomi ve mikroekonomiye daha yakından bakalım!
4.1. Mikroekonomi Nedir?
Mikroekonomi bireylerin, şirketlerin ve endüstrilerin ekonomik tercihlerini, alışkanlıklarını ve etkilerini ele alıyor. Mal ve hizmet üretim maliyetlerinden fiyat değişikliklerine piyasanın verdiği tepkilere dek mikroekonominin çalışma alanlarını oluşturuyor.
4.2. Makroekonomi Nedir?
Makroekonomi ülke ve dünya genelindeki ekonomik büyüme, enflasyon, millli gelir, işsizlik gibi geniş ölçekli performans göstergelerini inceliyor. Kendi içinde farklı disiplinlere ayrılan bu ekonomi alt bilim dalı ekonomik büyüme ve kalkınmanın bileşenlerine yoğunlaşıyor. Ekonomi bilimine dair kafandaki soru işaretlerini ortadan kaldırdığımıza göre artık sen de Midas’ın sunduğu ekonomik takvim sayesinde en güncel ekonomik verileri kolaylıkla keşfedebilirsin.
Midas uygulamasını telefonuna indirerek en güncel ekonomi haberleri ile piyasalar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, yatırımlarını buna göre şekillendirebilirsin!