Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, yüksek enflasyon ve arka arkaya gelen zamlarla iyiden iyiye kötüye giden ekonomide olacakları anlattı.
Oğuz, köşe yazısında, AKP iktidarının ekonomideki kötü gidişatı durdurmak için istihdam öncelikli yatırımlar yerine yabancı yatırımcılara yöneldiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözümü Körfez ülkelerinde görürken, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte JP Morgan’ın yöneticileri ile görüştüğüne dikkat çekerek, “IMF bile bizi kurtaramayacak” dedi.
Ekonominin geldiği son durumun akıllara IMF ile geçen yılları getirdiğinu vurgulayan Oğuz’un köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Hani son kalan borç; Mayıs 2013’te yapılan son taksit ödemesi sonunda, fiyakalı törenle tamamen kapatılmıştı ya… Hani 1962’den 2013’e dek IMF’den toplam 50 milyar $ kaynak kullanmıştık ya… İşte o tarihte IMF’ye tövbe etmiş ve bir daha kapısına dayanmayacağımıza dair yemin billah etmiştik.
İyi de etmiştik. Zira IMF’nin Türkiye Masası Şefi Cotarelli; Ankara’da müstemleke valisi gibi dolaşır olmuş, bakanlar dâhil tüm ekonomi yönetimini esas duruşa geçirmişti. Ancak aradan tam 10 yıl geçti ve biz yine IMF’yi gündeme getirir olduk. Zira bize kaynak lazım, hemen lazım, çok fazla lazım…
Aslında IMF’ye henüz gitmedik ama IMF’nin türevlerini ülkemize davet etmeye başladık bile. JP Morgan’ın Cotarelli kılıklı Genel Müdürü’nün İstanbul’da düzenlediği toplantıda, Bakan Şimşek ve Guvernor Erkan, 50 yatırımcıyla buluştu, “olumlu açıklamalarla” yetinildi, “biraz reform yapın, yeni yönetime destek verin, bakarız” nasihatiyle yetinmiş olduk.
Öngörüm şudur; yerel seçim ardından öylesine yüksek bir fatura önümüze konulacak ki bizi IMF dahi kurtaramayacak. Sorum da şudur; neden ortalama 10 yılda bir, başladığımız yere geri dönüyoruz?"