7 bin lirayı aşan ödemeler için banka veya aracı finansal kurum kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme ile nihai tüketiciler de belge kanıtlama (tevsik) kapsamına alındı. Elden para ödenmesi tespit edilirse, hem alıcı hem de satıcıya ceza uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, vergi mükellefi olmayanların, vergi mükelleflerinden yapacakları 7 bin lirayı aşan mal ve hizmet alımlarının tahsilat ve ödemeleri finansal kurumlar aracılığıyla yapılacak.

Yeni sezon karakovan balının fiyatı belli oldu Yeni sezon karakovan balının fiyatı belli oldu

Örneğin, bir memur, beyaz eşya perakendecisinden 20 bin liralık bir buzdolabı aldığında, bu ödemenin banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması gerekecek. Tevsik zorunluluğuna uymayanlara ceza verilecek.

Banka hesabı olmayan kişiler, ödemelerini finansal kurumların şubeleri üzerinden yapabilecek ve işleme ait açıklamaları içeren banka dekontu alacaklar. Örneğin, banka hesabı olmayan biri, mobilya perakendecisinden 15 bin liralık bir masa aldığında, ödemeyi ilgili bankanın şubesine giderek yapacak.

Düzenleme, fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbabı, basit usulde kazanç elde eden tüccarlar, defter tutmak zorunda olan çiftçiler ve vergiden muaf esnaf dışındaki kişileri kapsayacak.

Kaynak: Haber merkezi