Uzmanlar uyarıyor. Sigara ya da elektronik sigara fark etmez, her ikisi de ölüme neden oluyor. Sigara sağlığa zararlıdır. Prof. Dr. Sönmez tiryakilerin sigarayı bırakmak için, gençlerin de sigaradan daha zararsız olduğu düşüncesiyle başladığı elektronik sigaranın sanıldığı kadar masum olmadığına dikkat çekti ve uyardı; “Bu cihazlarla yüksek miktar nikotinin birden kana karışması ciddi bir ritim bozukluğu ile ani ölüm nedeni olabilir.”

2003 yılında Çinli bir eczacı Hon Lik (Han Li) tarafından geliştirilen ve kullanıcının vücuduna yanmadan nikotin vermeyi amaçlayan elektronik cihazlar, mucidine göre sigarayı bırakmaya yardımcı olmayı amaçlıyordu. Aynı amaçta ilerlediği hala biliniyor ama bu cihazların aslında böyle bir etkisi olduğu kanıtlanmış değil. Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, günümüzde özellikle gençler tarafından yaygın kullanılan e-sigaranın tehlikelerini şöyle anlattı:

-Sigaradan uzaklaştırmıyor. Uzaklaştırmadığı gibi aksine bağımlılıkta yapıyor.

-Hiçbir sigara markası ya da kullanım şekli güvenli ya da sağlıklı değildir.

İŞTE KORKUTAN GERÇEKLER

Çok geçmiş bir zaman değil, sadece 2019 yılında elektronik sigara kullanımına bağlı birçok trajik ölümle ilgili haberler ortaya çıktı. Şubat 2020 itibarıyla, e-sigara kullanımıyla ilişkili akciğer hasarı olup 64'ü ölümle sonuçlanan akut akciğer yetmezliği nedeniyle 2 bin 758 hastaneye yatış bildirilmiştir. Hastalar çoğunlukla düzenli olarak e-sigara kullanan yaşı 24 olan gençlerdi. İlk olgu Mart 2019'da kaydedilmiş olup, en yüksek hastaneye yatış sayısı Eylül 2019'da bildirilmiştir. Ürünleri daha çok keyif verici hale getirerek müşteri memnuniyetini artırmak için gösterilen her çaba kanser riskini de artırmaktadır.

Aromalı sigaralar da tehlike saçıyor!

Özellikle gençler arasında çekiciliğini artırmak için çeşitli modellere renk, tat ve aroma seçenekleri ilave edilmesi e-sigarayı daha cezbedici hale getirerek felaketin boyutlarını artırmaktadır. Örneğin, kiraz aromalı sıvılardan üretilen bir aerosolün, tütün dumanından daha fazla benzaldehit içerdiği saptanmıştır. Benzaldehit, burun ve boğazda yanma hissi, öksürme ve nefes darlığı hissine neden olan potansiyel bir solunum tahriş edicidir.